2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

A lengyel ellenzék a szejm volt női elnökét nevezte meg miniszterelnök-jelöltjeként

Meglepetésre Malgorzata Kidawa-Blonskát, a lengyel szejm alelnökét - korábban elnökét - nevezte meg kedden miniszterelnök-jelöltjeként a lengyel ellenzéki választási szövetség, a Polgári Koalíció (KO) az október 13-i parlamenti választásokra.

  • A lengyel ellenzék a szejm volt női elnökét nevezte meg miniszterelnök-jelöltjeként

A jelölt személyét Grzegorz Schetyna, az ellenzéki szövetség vezető ereje, a Polgári Platform (PO) vezetője jelentette be a varsói kampányindító rendezvényen.

"Lengyelország megérdemli, hogy gyűlölet nélküli ország legyen" - jelentette ki Kidawa-Blonska a rendezvényen. Értékelése szerint Lengyelország nehéz helyzetben van, a társadalom nagyon megosztott, de ő olyan országot szeretne, ahol az emberek tiszteletben tartják egymást.

Az éljenző tömeg előtt meggyőződésének adott hangot, hogy októberben győzni fognak. "Győzni fogunk, mert nincs más választásunk" - jelentette ki.

A 62 éves politikus eleinte a filmiparban tevékenykedett, későbbi politikai pályafutása során a kormányszóvivői és házelnöki tisztséget is ellátta a jobboldali liberális Polgári Platform színeiben, amelyet korábban Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács jelenlegi elnöke vezetett.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt, a PO ellenlábasa, jelenleg 40 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az ellenzéki koalíció 25 százalékot tudhat magáénak.

Schetyna a rendezvényen fogadkozott, hogy az ellenzék választási győzelme esetén nem fogják visszavonni a PiS-kormány által bevezetett szociális juttatásokat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!