2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

A lemondott olasz miniszterelnök újra a kormányalakításban bízik

Bizonytalan az olasz kormányválság végkimenetele. Giuseppe Conte miniszterelnök lemondását követően Sergio Mattarella köztársasági elnök kezébe került az ország sorsa. Az államfő a délutántól kezdve külön-külön fogadja a politikai pártok képviselőit, hogy meghallgassa szándékaikat.

  • A lemondott olasz miniszterelnök újra a kormányalakításban bízik

Giuseppe Conte kormánya elvesztette többséggel a parlamentben, miután Matteo Renzi és pártja megvonta támogatását a kabinettől. A koalíció többi pártja ugyanakkor támogatja Contét abban, hogy a harmadik kormányát is megalakítsa. Ez azonban nem elég a parlamenti és szenátusi többséghez, így Conte az elmúlt napot és éjszakát azzal töltötte, hogy egyesével győzködte a szenátorokat és képviselőket, támogassák különféle pozíciókért és beosztásokért cserébe.

Conte riválisa a jobbközép koalíció már egyeztette stratégiáját. A gyűlést követően Matteo Salvini arról számolt be a Hír TV-nek, hogy teljes az egyetértés pártjaik között. Együtt fordulnak a köztársasági elnökhöz hogy jelezzék: ők készen állnak az ország vezetésére, és előrehozott választást sürgetnek.

Gyors döntésre van szükség, Conte, Renzi marakodásának súlyos következményeit az olasz állampolgárok viselik. Rendelkezéseket kellene hozni a családok, a vállalkozások azonnali megsegítéséről, az adóhátralékok eltörléséről, a milliárdos állami beruházások engedélyezéséről. Nem nevezhető komoly politikának, ha valaki az éj leple alatt politikusokat győzköd arról, hogy támogassa a kormányát

- szúrt oda Matteo Salvini a leköszönő Giuseppe Conténak.

Hozzátette, abban reménykedik, hogy egy esetleges előrehozott választással végre az olaszok kezébe kerül a döntés.

"Ideje véget vetni a baloldali kormány agóniájának"

- fogalmazott az olasz jobboldal vezéralakja.

Egy parlamenti választások nélküli jobboldali kormányzásnak ugyanakkor jelen erőviszonyok között nem sok esélye van - és ezt a jobboldal legerősebb pártja, a Liga képviselői állítják.

Az Il Giornale című lap úgy tudja, az államfő jelen helyzetben nem lát biztos többséget Giuseppe Conte oldalán sem. A cikk arra is rámutat: az esetleges parlamenti választásokat a Matteo Salvini vezette jobboldal nyerné, nemhiába szeretnék elérni az előrehozott választások kiírását.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!