2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

A legtöbb ország Izrael mellett áll, miközben Teherán önvédelemre hivatkozik + videó

Több arab ország kivételével szinte az egész világon elítélték Irán Izrael elleni akciósorozatát. A perzsa állam ugyanakkor azt állítja, önvédelemből támadta meg a zsidó államot. Washington jelezte: nem törekszik konfliktusra Teheránnal, de megvédi csapatait a Közel-Keleten. A pápa mellett Oroszország is arra kérte az érintetteket, hogy diplomáciai úton rendezzék a súlyos ellentétet.

  • A legtöbb ország Izrael mellett áll, miközben Teherán önvédelemre hivatkozik + videó

Az ENSZ alapokmányának jogos önvédelemről rendelkező 51-es cikkelye. Erre hivatkozott Irán az Izrael ellen indított támadássorozat kapcsán.

A dokumentum passzusa kimondja, minden államnak joga van az önvédelemhez. Az alkalmazott erőszaknak ugyanakkor azonosnak kell lennie a korábbi fegyveres támadás mértékével. Vagyis fontos az arányossági követelmény.

Teherán már korábban válaszcsapást helyezett kilátásba, amiért az izraeli hadsereg április 1-jén a földdel tette egyenlővé az iráni konzulátus épületét Damaszkuszban. Szombaton beváltotta a fenyegetést, és megindította az Őszinte ígéret nevű hadműveletet.

Az iráni külügyi tárca közleményében azt írta: újabb támadást egyelőre nem hajt végre Izrael ellen, de szükség esetén további védelmi intézkedéseket fog tenni saját érdekében. Teherán egyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy maradjon ki a konfliktusból.

Az amerikai elnök megszakította hétvégi pihenését, és visszatért a Fehér Házba, hogy a válságról egyeztessen a nemzetbiztonság illetékeseivel.

Lloyd Austin védelmi miniszter pedig azt mondta: az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal, de nem habozik megvédeni csapatait a Közel-Keleten, és támogatja Izraelt.

A zsidó állam elleni támadást világszerte elítélték. Az országok mellett a nemzetközi szervezetek is, köztük a NATO és az Európai Unió is. Több arab ország ugyanakkor jogosnak nevezte Irán akcióját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!