2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

A legmagasabb szintre emelték Belgiumban a terrorkészültséget

Két ember életét vesztette egy lövöldözésben hétfőn este Brüsszel belvárosában, az áldozatok svéd fociszurkolók voltak. A támadásról videófelvétel is készült.

  • A legmagasabb szintre emelték Belgiumban a terrorkészültséget

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, hétfőn este Brüsszelben terrortámadás történt. Egy férfi, aki saját kijelentése szerint az Iszlám Állam harcosa, két embert hidegvérrel lelőtt, akik a helyszínen életüket vesztették. Az áldozatok svéd focimezt viseltek, ezen az estén rendezték ugyanis a Belgium-Svédország Európa-bajnoki selejtező mérkőzést.

Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte. A Kínában tárgyaló magyar miniszterelnök, Orbán Viktor üzent Belgiumnak és Svédországnak is.

"Őszinte részvétem a svéd miniszterelnöknek és Alexander De Croo miniszterelnöknek a tegnap este Brüsszelben történt szörnyű terrortámadás miatt. Gondolataink és imáink az áldozatok családjaival vannak"

- fogalmazott X (korábban Twitter) oldalán a magyar kormányfő.

Egy belga lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől, amelyben a következőket mondta:

"Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet"

- hangoztatta a férfi a felvételen.

"Őrület, hogyne! Csapás a demokráciára, a szólásszabadságra. Olyan ország állampolgáraként vagyok célpont, mint Svédország és ez rosszul esik. Úgy érzem a demokráciánkat támadják" - ezt pedig már egy svéd szurkoló mondta a helyszínen.

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő korábban közölte, hogy a hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben. Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentette, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószerkereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

Híradónknak nyilatkozott a Mediaworks brüsszeli tudósítója, Manninger Miksa:

Nyitókép: AFP/Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!