2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 1.

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Külföld

A legdurvább orosz börtönbe kerülhetnek a moszkvai terrortámadás elkövetői

A Fekete Delfin börtönből még soha senki sem szökött meg. Pszichopaták, sorozatgyilkosok, kannibálok közé kerül az, akit oda helyeznek.

  • A legdurvább orosz börtönbe kerülhetnek a moszkvai terrortámadás elkövetői

A Fekete Delfin börtön az orosz–kazah határ mentén található, ahol a legerőszakosabb rabok töltik a büntetésüket. 

Jelenleg elég komoly vita zajlik Oroszországban arról, hogy visszavezessék-e a halálbüntetést, mert sokan szeretnék ezt a moszkvai terrortámadás elkövetőinek. Ugyanakkor a Fekete Delfinbe senki sem szeretne bekerülni

– mondta el a Magyar Nemzetnek Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A Fekete Delfint – amelynek eredeti neve Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatának 6. számú büntetőtelepe – 1773-ban építették, és híres a keménységéről és arról, hogy még soha senki nem szökött meg onnan. A Fekete Delfin nevet a börtön előtt álló szoborról kapta.

Sokan mondják, hogy még a halál is jobb, mint ott raboskodni, hiszen pszichopaták, sorozatgyilkosok, kannibálok közé kerül az, akit oda helyeznek. Szűkösek a helyek, négy és fél négyzetméterre három ember jut, és nem lehet tudni, hogy az, aki egy cellában van bent az emberrel, éjszaka akar-e enni belőle

– magyarázta a szakértő.

A rabok nem mehetnek át csak úgy egyik cellából a másikba, de ha igen, azt sem tehetik hétköznapi módon, sétálva. Személyre szabva meghatározzák mindenkinek, hogy hogyan viszik őket az egyik helyről a másikra. A pihenés pedig itt egy olyan fogalom, amit hírből sem ismernek. Az elítéltek teljes izolációban vannak.

Úgy viszik az embereket mindenhova, hogy az elítéltek nem ismerhetik meg a börtön alaprajzát, felépítését, így nem készíthetnek terveket, hogy megszökjenek, mert azt sem tudják, hogy mikor merre járnak. Lehajtott fejjel, bekötött szemmel, hátrabilincselt kézzel rángatja az elítéltet három őr, és van velük egy rendőrkutya is – mondta el a szakértő, aki hozzátette:

Elképesztő a fegyelem és a szigorúság. Egész nap megy a világítás, hogy senki se aludhasson rendesen, és 15 percenként szúrópróbaszerű ellenőrzések vannak a cellákban, így elképzelhető, hogy egy éjszaka alatt háromszor-négyszer ébresztik fel az embert. Ez a börtönben azért is fontos, mert elkerülhetőbbé teszi az intézményen belüli erőszakot.

Az elkülönítéshez tartozik a börtön elhelyezkedésese is: a kazah határon van, nagyon messze Moszkvától, ezért a legtöbb orosz nem teheti meg és nem is teszi meg, hogy hetente akár napokat utazzon, hogy meglátogassa a fogvatartottat. Mint minden intézményben, itt is vannak olyanok, akik lázadnak a szabályok ellen, és nem szeretik betartani azokat, de a Fekete Delfinben nem éri meg zendülést szítani vagy részt venni benne. Már azért is büntetés jár, ha valaki a reggeli ébresztő után takarodóig leül az ágyra. Büntetésképpen csökkentik a fejadagot vagy elveszik a fogvatartottak takaróit télen, és nem kapcsolják be a fűtést – magyarázta Georg Spöttle. 

De a legdurvább büntetés az úgynevezett koporsó. Ez egy annyira kicsi cella, amiben felegyenesedni sem lehet, és egyedül van az elítélt a büntetés alatt. Ide azokat zárják be, akik valamilyen erőszakos bűnt követnek el a börtönön belül, például ha börtönőrre támad valaki

– húzta alá.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!