2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

A kulturális értékek hozzáféréséről szólt egy Budapesten megnyílt konferencia

Az a nemzet erős, amelynek a kulturális közössége is erős - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a magyar EU-elnökséghez kapcsolódó, a kulturális esélyteremtésről szóló konferenciát megelőző sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

  • A kulturális értékek hozzáféréséről szólt egy Budapesten megnyílt  konferencia

Vincze Máté kiemelte: a magyar európai uniós elnökség szerdán megnyíló, A kulturális esélyteremtés - a kultúrához való hozzáférés elősegítése, a kultúra társadalmi szerepének erősítése Európában című szakértői konferenciájára az Európai Unió összes tagállamából érkeznek szakértők, kormányzati szereplők és diplomaták.

A tanácskozás témája az, hogyan lehet biztosítani mindenki számára a kultúrához való hozzáférést - tette hozzá.

Amikor az európai emberek egy bizonyos csoportja azt mondja, hogy a mi európai, magyar kultúránk nem érték, hanem valami anakronisztikus megtagadásra érdemes dolog, akkor ők saját közösségeinket, Magyarországot és az Európai Uniót gyengítik - hangsúlyozta Vincze Máté.

"Abban bízom, hogy a következő három napban egyfajta nemzetközi összefogás is épülhet azért, hogy újra büszkék lehessünk az európai kultúránkra, újra büszkék lehessünk a magyar kultúránkra és talán elindulhat valamiféle változás, vagy legalábbis egy erősebb kiállás az identitásunkat adó kultúránk mellett" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Mint mondta, a tanácskozás három napja alatt a résztvevők megvizsgálják azt, hogyan lehetne még jobban kiterjeszteni a kultúrához való hozzáférést a digitalizációval, valamint a hátrányosabb szociális helyzetű nemzettársaink és európai uniós polgártárstársaink irányába.

Utóbbira számtalan jó gyakorlat létezik Magyarországon és a világban is. Több olyan szakértő is érkezik a konferenciára, aki erre a kérdésre fogja keresni a választ - tette hozzá.

Vincze Máté reményének adott hangot, a magyar EU-elnökség ebben a témában is segítheti Európa "megfelelő irányba való terelését".

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége honlapján az olvasható, a konferencia kiváló alkalmat kínál a kultúrához való hozzáférés égető kérdéseinek megvitatására, a kultúra sokrétű társadalmi szerepének megismerésére, a hozzáférés különböző akadályainak feltárására, az uniós és tagállami szintű megoldások bemutatására.

A rendezvényre a tanács kulturális ügyek bizottságának tagjait, az uniós országok kulturális minisztériumainak munkatársait, kulturális szakembereket és az Európai Bizottság képviselőit hívták meg. A konferenciával együtt rendezik meg a Kreatív Európa Irodák találkozóját is, amely lehetőséget ad a kiterjedt párbeszédre és networkingre is.

A szervezők a kultúrához való hozzáférés kérdéskörének kifejtésére több neves előadót hívtak meg az akadémiai világtól egészen a művészvilágig.

Forrás: MTI

Fotó: 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!