2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A kormányt támadja az Európai Bizottság

A magyar kormány tájékoztatási kampányát támadja az Európai Bizottság. Arra azonban nem térnek ki, hogy a migránsoknak adott bankkártyák többsége miért a 18 és 39 év közötti férfiakhoz kerül. De arra sem adtak választ, hogy a szerintük csak Görögországban szétosztott kártyák hogyan kerülhettek a Balkánra.

  • A kormányt támadja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság válaszol a magyar kormány által indított tájékoztatási kampányra – közölte az uniós bizottság szóvivője. Mina Andreeva szerint a magyar kormányzat elferdíti az igazságot, és nem létezik olyan összeesküvés, amely az Európába irányuló migrációt ösztönözné.

„A biztosok tegnap egyetértettek abban, hogy világos válaszokat kell adni azokra az állításokra, amelyek korábban elhangzottak. Sajnálatos, hogy ezt kellett tennünk. De úgy véljük, az embereknek joguk van tudni az igazságot. Pontról pontra vettük a válaszokat, és egy 4 oldalas dokumentumban közzétettük az interneten” – közölte Mina Andreeva.

Az Európai Bizottság által közzétett dokumentumban többek között cáfolják, hogy név nélküli bankkártyákkal is segítenék a bevándorlást. Azt írják: a bizottság előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyákat finanszíroz, és kizárólag a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatja.

„A magyar kormány hazudik ebben az ügyben is” – mondta Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője továbbra is úgy gondolja, hogy a migránsoknak juttatott bankkártyák biztonságosak. „Ezek a kártyák egy olyan kísérleti program keretében vannak, kizárólag már befogadott menekültként Görögországban élő emberek kezében, akiknek a személyi azonosságát hónapról hónapra ellenőrizni tudják, és ellenőrzik is. Ezek a kártyák nem használhatók fel máshol” – közölte.

Arra a kérdésre, hogy miért találhattak a Balkánon is rengeteg eldobott név nélküli bankkártyát, a Párbeszéd EP-kéviselője a Magyar Nemzetnek azt felelte: ezt az útvonalat azok használják, akik Görögországban érkeztek ­Európába, ám vélhetőleg nem ott akartak maradni, hanem például Németországba vették az irányt, így logikus, hogy eldobták a fizetőeszközeiket.

A híradónk birtokába jutott az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által jegyzett dokumentum, amiből kiderül, hogy a bankkártyák többségét 18 és 39 év között férfiak kapták meg. Míg a hivatalos kommunikáció szerint főleg a nőket és a gyerekeket akarják ezekkel segíteni. Az összesítés szerint 2019 februárjáig több mint 30 ezer kártyát bocsátottak ki Görögországban, amivel csaknem 63 ezer embernek nyújtottak segítséget.

Az Európai Unió migrációs biztosa februárban azt is elismerte, hogy a programban az ENSZ és az EU mellett két civil szervezet is részt vesz – erről írt a Magyar Nemzet. A lap információi szerint januárig a programra több mint 122 millió eurót, azaz közel 40 milliárd forint uniós közpénzt különítettek el. A múlt hónapban közel kétmilliárd forintot folyósítottak. Egy migránskártyájára alkalmanként 90–550 euró közötti összeg érkezik, tehát akár 175 ezer forintot is kaphatnak havonta.

„Soros György befolyása 100 százalékos az unió migrációs politikájára.”

Aki eddig kételkedett, most már az is meggyőződhetett arról, hogy létezik Soros-terv – így reagált Szijjártó Péter híradónknak. „Ez kiemeli annak a migrációellenes politikának a fontosságát, amelyet a magyar kormány folytat. Mi világossá tettük, hogy nem leszünk bevándorlóország. Világossá tettük, hogy nem fogjuk támogatni migránsok behozatalát az Európai Unió területére és ezen politikánk mellett kifogunk tartani a jövőben is” – nyomatékosította a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter minden alapot nélkülöző hazug propagandának nevezte azokat a hírek, amik arról szólnak, hogy megszűnt a migrációs nyomás. Mint mondta, a nyugat-balkáni útvonalon folyamatos a beáramlás.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!