2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

A Koreai-félsziget helyzetét rendeznék

Hír TV

2019. április 25., csütörtök 10:05

Megkezdődött az orosz - észak-koreai csúcstalálkozó. Az észak-koreai diktátor oroszországi látogatása segíthet a a világ egyik leginkább felfegyverzett térsége, a Koreai-félsziget helyzetének rendezésében. Emellett szóba kerül majd a kommunista országot sújtó büntetőintézkedések kérdése is.

Vlagyivosztok melletti Russzkij, vagyis az Orosz-sziget ad otthont a történelmi találkozónak.

Először tárgyal egymással Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un. A legutóbbi orosz-észak-koreai csúcstalálkozót 2011-ben tartották. Akkor Dmitrij Medvegyev elnök és Kim Dzsong Il egyeztetett egymással.

A mostani tanácskozás középpontjában a Koreai-félsziget atommentesítése és Északkelet-Ázsia biztonságának garantálása áll.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy támogatja Kim Dzsong Un-nak a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal való kapcsolat rendezéséért tett erőfeszítéseit. Ehhez minden bizonnyal segítséget fog kérni Putyintól az észak-koreai vezető, mert hiába találkozott februárban újra Donald Trump amerikai elnökkel, a vietnami megbeszélésük eredménytelenül ért véget.

 

A megbeszélésen szóba kerül majd a kommunista országot sújtó büntetőintézkedések kérdése. Phenjan szeretné elérni, hogy enyhítsék az amerikaiak által meghirdetett szankciókat.

A két politikus ugyan nem említette, de valószínűleg szóba kerül a megbeszélésen az észak-koreai élelmiszerhiány is. Az utóbbi hónapok kedvezőtlen időjárása miatt gyenge termés várható, ezért Phenjannak segélyszállítmányokra van szüksége, hogy enyhítse a hivatalosan be nem vallott, de várhatóan bekövetkező éhínséget.

Hír TV