2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Külföld

A kolumbiai kormány hathónapos tűzszünetet kötött a főbb fegyveres csoportokkal

A kolumbiai kormány hathónapos tűzszünetet kötött az ország öt legjelentősebb fegyveres csoportjával, illetve drogbandájával - jelentette be szilveszterkor Gustavo Petro kolumbiai elnök.

  • A kolumbiai kormány hathónapos tűzszünetet kötött a főbb fegyveres csoportokkal

"Kétoldalú tűzszünetet kötöttünk a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN), a Segunda Marquetaliával, a Központi Vezérkarral, a Kolumbiai Gaitanista Önvédelmi Erőkkel (AGC) és a Sierra Nevada Önvédelmi Erőkkel január 1-jétől június 30-ig terjedően, és ennek meghosszabbítása a további tárgyalások eredményétől függ" - jelentette be egy Twitter-üzenetben az államfő szombaton.

Az elnök hozzáfűzte, hogy a tűzszüneti megállapodás betartását nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is ellenőrizni fogják.

Kolumbia augusztusban hivatalba lépett baloldali kormánya novemberben újrakezdte az előző kormány által 2019-ben felfüggesztett béketárgyalásokat a fegyveres csoportokkal.

Az 1964-ben Ernesto "Che" Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN az utolsó, még aktív kolumbiai gerillacsoport. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) már 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormánnyal. Az ELN-nek mintegy 2500 fegyverese van, ők főleg a venezuelai határvidéken és a csendes-óceáni partvidéken garázdálkodnak.

A Segunda Marquetalia és a Központi Vezérkar a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szakadár csoportjai. Az AGC pedig Kolumbia fő drogbandájának, a Clan del Golfónak a fegyveres szárnya.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!