2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

A KMKSZ elnöke borúsnak látja az ukrán-magyar kapcsolatok alakulását

– Megpróbálunk túlélni és a nehéz körülmények között folytatni munkánkat – mondta lapunknak Brenzovics László a kárpátaljai magyarságot ért inzultusokról. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai kijevi látogatása kapcsán kerestük fel. Brenzovics László borúsnak látja a kétoldalú kapcsolatok alakulását és a kárpátaljai magyarság helyzetét, de úgy véli, a nehézségek ellenére is jobb tárgyalni, mint nem tárgyalni.

  • A KMKSZ elnöke borúsnak látja az ukrán-magyar kapcsolatok alakulását

– Szijjártó Péter szerdai kijevi látogatására időzítve ukrán nacionalisták fenyegették meg ismét a kárpátaljai magyar szervezeteket azzal, hogy „magyar vér fog folyni”, ha a magyar külügyminiszter nem mondja le útját. Ez már a sokadik nyílt fenyegetés az elmúlt évekből, ismeretlenek korábban a KMKSZ irodáját is felgyújtották, az Ukrajna „ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapján pedig az ön neve is szerepel. Mondhatjuk azt, hogy a rendszerváltás óta sosem éltek ehhez fogható megfélemlítő légkörben a kárpátaljai magyarok?

– Igen, mondhatjuk. 2014 óta olyan események történtek, amelyek korábban példátlanok voltak: magyarellenes tüntetések, fenyegető levelek, irodánk felgyújtása. Ezek sajnos megszokottá váltak, s mindig azokat az eseményeket előzik meg, amelyek fontosak lehetnének az ukrán–magyar kapcsolatokban. Jelenleg Szijjártó Péter látogatása volt ilyen esemény. A magyar kormány gesztusait, az újabb segélyek felajánlását Ukrajnának a kárpátaljai magyarság megfenyegetése követte.

– Mire vezethető vissza az ukrán nacionalisták fokozott aktivitása és a magyarellenesség megerősödése?

– A 2014-es események után elszabadultak a nacionalista indulatok Ukrajnában. Először az ukrán média kezdte el negatívan beállítani a magyarságot. Ez egyáltalán nem volt indokolt, hiszen a kárpátaljai magyarok Ukrajna lakosságának mindössze 0,3 százalékát alkotják, s lojális állampolgárai az országnak. Magyarország is megtett mindent annak érdekében a kezdetektől fogva, hogy Ukrajna integrálódhasson az európai struktúrákba. Jelentős szerepet vállalt Magyarország például az uniós vízummentesség megadásában. Erről azonban nem beszélt az ukrán sajtó, a kárpátaljai magyarságot folyamatosan szeparatistaként állította be, amely nem akarja megtanulni az ukrán nyelvet. Magyarországot pedig olyan országnak, amely ármánykodik, s az a célja, hogy visszaszerezze Kárpátalját. Ezt eredményesen sulykolták az elmúlt években, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Oroszország után Magyarországhoz viszonyulnak a legnegatívabban az ukránok.

– Nemcsak a nacionalisták, de az állam részéről is zaklatásoknak vannak kitéve. Önnél is tartottak nemrég házkutatást az Ukrán Biztonsági Szolgálat kommandósai egy olyan büntetőügyre hivatkozva, amelyben azzal gyanúsítanak magyar szervezeteket, hogy az ország területi egységének megbontására, a határok erőszakos megváltoztatására törekednek. Az októberi ukrajnai önkormányzati választásokba való állítólagos magyar beavatkozás miatt pedig kitiltották az országból Grezsa Istvánt, a magyar kormány miniszteri biztosát. Mit tudnak tenni ebben a helyzetben?

– Megpróbálunk túlélni és a nehéz körülmények között folytatni munkánkat. Rendkívül abszurd dolog olyan embereket kitiltani, akik rendkívül sokat tettek annak érdekében, hogy Kárpátaljára különböző humanitárius támogatások érkezzenek, s elősegítsék a fejlődést a térségben. Évek óta zajlanak a jótékonysági alapítványok ellen nyomozások. Ezeken az alapítványokon keresztül juttatott a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Bethlen Gábor Alap jelentős támogatásokat Kárpátaljának, amelyek pozitívan befolyásolták a térség fejlődését, s nem mellékesen jelentős adóbevételt jelentenek Ukrajna számára. Most ezek ellen nyomoznak szeparatizmus vádjával, miközben paradox módon Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter egyetértettek abban, hogy Kárpátalján nincs magyar szeparatizmus. Ellentmondásos az is, hogy miközben házkutatások zajlanak és az ukrán sajtó ezeknek a szervezeteknek a munkatársairól, mint a szeparatizmus finanszírozóiról ír, az alapítványok tovább működhettek az elmúlt két évben, számláikat nem zárolták, zajlik a különböző pályázatoknak a végrehajtása. Ebből is következik, hogy nyomásgyakorlás és megfélemlítés zajlik. Dmitro Kuleba azt mondta az alapítványok ellen folytatott nyomozások kapcsán, hogy a leendő vádlottaknak a bíróság előtt kell majd bizonyítani ártatlanságukat, mintha nem lenne ártatlanság vélelme, s nem a vádlóknak kellene igazolniuk vádjaik megalapozottságát.

A teljes interjú IDE kattntva olvasható

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!