2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

„A klímaváltozás gyorsabb, mint ahogy mi cselekedni tudunk”

Hír TV

2018. december 30., vasárnap 08:17

A klímaváltozás veszélyeire hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára újévi beszédjében. A 2018-as évben számos melegrekord dőlt meg, hazánkban az átlagosnál 10 fokkal melegebb hőmérsékletet mértek október végén. Ausztráliában az előrejelzések szerint minden eddiginél forróbb januárra lehet számítani.

A tengerparton hűsölnek az ausztrálok, hogy könnyebben viseljék a valaha mért legforróbb decemberi időjárást. Az ország dél-keleti tartományaiban a szezonális átlagnál 14 fokkal melegebb, 40 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletet mértek az elmúlt napokban. Az ausztrál hatóságok hőségriasztást adtak ki az ország délkeleti részére, és tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

A déli félteke legnagyobb országában a január a legmelegebb hónap, így a hőmérséklet decemberi értékei aggodalmat okoznak az újév első hónapjára nézve. 2018 januárja az elmúlt 80 év legforróbb hónapja volt a keleti parton fekvő Sydneyben.

A Föld északi részén is rekordmeleget hozott a 2018-as nyár. Június végén a világ legmagasabb minimum-hőmérséklete dőlt meg a Közel-Keleten, de hazánkban is az átlagosnál 10 fokkal melegebbet mértek október végén.

Újévi beszédében az ENSZ főtitkára a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett. Hangsúlyozta, a világ problémáinak legyőzésére legjobb esélyünk a nemzetközi összefogás.

„Nehéz időket élünk. A klímaváltozás gyorsabb, mint ahogy mi cselekedni tudunk. A geopolitikai megosztottság egyre mélyebb, így egyre nehezebb megoldani a konfliktusokat” – fogalmazott Antonio Guterres.

A főtitkár hozzátette, az ENSZ segítségével sikerült ugyan a klímaváltozás elleni lépéseket tartalmazó párizsi egyezményt jóváhagyatni az országokkal, most azonban megnövekedett erőfeszítésre van szükség e kézzelfogható fenyegetéssel szemben.