2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

A képviselőház és a szenátus is elutasította a székelyföldi és az erdélyi autonómiatervezeteket + videó

Hallani sem akarnak a román honatyák Székelyföld autonómiájáról. A parlament mindkét háza rekord idő alatt utasította el a tervezetet. A dokumentum a romániai magyarság kulturális autonómiáját tette volna lehetővé. Az autonómia-tervezeteket alig több, mint egy hete iktatta két romániai magyar képviselő. Az egyik szélsőséges nacionalista román politikus: Magyarország megtámadásával reagált. Romániából Hermann Endre tudósított.

  • A képviselőház és a szenátus is elutasította a székelyföldi és az erdélyi autonómiatervezeteket + videó

A román miniszterelnök már a benyújtás napján kérte az általa „toxikus kezdeményezések”-nek nevezett magyar autonómiatervezet azonnali elutasítását.

Csütörtökön a képviselők utasították el székelyek autonómiáját, pénteken pedig a szenátus plénuma szavazott ellene. Az a kevés támogató, akik a kezdeményezés mellett állt ki, az RMDSZ honatyái voltak.

Még a néhány hónapja az RMDSZ-el koalícióban politizáló pártokból is előtört a hungarofóbia. A Szociáldemokrata Párt egyik vezető politikusa azt javasolta, hogy a jövőben iktatni se lehessen hasonló tervet.

A szélsőséges nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség képviselői az ülés alatt hozták a formájukat. „Erdély ősi föld” feliratú molinókat tartottak a magasba, és „Székelyföld nem létezik” szlogeneket skandáltak.

A Szenátusban is a magyarellenesség kapta a főszerepet. A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Diana Șoșoacă egyenesen azt állította, hogy a székelyek nem is magyarok, csupán elmagyarosították őket.

Majd azzal fenyegette meg Magyarországot, hogy a románok ismét „kiakaszthatják bocskoraikat a magyar parlamentre.”

Mindezek ellenére az Erdélyi Magyar Szövetség azt ígérte: újra beterjeszti a tervezeteket, mert a magyar kisebbség problémáira az egyetlen megoldás: az autonómia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!