2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

A katari emír 10 milliárd eurós beruházásról írt alá megállapodást Párizsban

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.

  • A katari emír 10 milliárd eurós beruházásról írt alá megállapodást Párizsban

"Aláírtunk egy ambiciózus, 10 milliárd eurós beruházási tervet" - jelentette be kedd este Emmanuel Macron francia elnök, amikor pohárköszöntőt mondott a katari emír tiszteletére rendezett díszvacsorán a francia elnöki hivatalban.

"Ezek a beruházások erősíteni fogják a két ország közötti stratégiai partnerséget" - erősítette meg az emír.

A beruházások olyan ágazatokban fognak megvalósulni, mint az energiaátmenet, a félvezetők, a repülőgépipar, a mesterséges intelligencia, a digitális ipar, az egészségügy és a kultúra.

Tizenöt év óta ez az első állami látogatás, amelyet Katar emírje tesz Franciaországban, és az első a 2013-ban trónra lépett Tamim bin Hamad asz-Száni sejk számára, aki folyékonyan beszél franciául, s akinek látogatását Emmanuel Macron "hatalmas megtiszteltetésnek tartja Franciaország számára".

"Az Ön országa Franciaország barátja, hűséges és stratégiai partner, akiről Franciaország tudja, hogy a nehéz helyzetekben számíthat rá" - fogalmazott az államfő, emlékeztetve a mindkét ország számára fontos védelmi és biztonsági politikára vagy a terrorizmus elleni küzdelemre.

A díszvacsorán jelen volt Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012), aki mandátuma idején megerősítette a két ország közötti kapcsolatokat, Nasszer al-Kelaifi katari üzletember, a Paris Saint-Germain (PSG) párizsi labdarúgóklub elnöke, aki az emír közvetlen környezetéhez tartozik, Kylian Mbappé, a francia labdarúgó-válogatott kapitánya és a PSG csatára, valamint Bernard Arnault, az LVMH luxusmárka elnöke.

A díszvacsorát megelőzően az emír - akinek országa kulcsszerepet játszik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tárgyalások közvetítésében - és Emmanuel Macron a megbeszélésük során megerősítették, hogy "nagyon gyorsan tűzszünetet" szeretnének elérni a Gázai övezetben - közölte a francia elnöki hivatal.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este közölte, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy a március 10-én kezdődő iszlám szent hónap, a ramadán idejére beszünteti katonai műveleteit a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedése érdekében.

A túszok szabadon bocsátása Franciaország számára abszolút "prioritás" - mondta Emmanuel Macron, míg a katari emír a maga részéről elítélte a "palesztin nép elleni népirtást", a "kényszer-áttelepítéseket" és a "kegyetlen bombázásokat".

Katar és Franciaország szándéknyilatkozatot írt alá a humanitárius együttműködésről a Gázai övezetben, amely tartalmaz egy, a palesztinoknak nyújtott 200 millió eurós közös kötelezettségvállalást. A francia elnöki hivatal jelezte, hogy három francia-katari teherszállító repülőgép elindult humanitárius segéllyel és egészségügyi ellátással az egyiptomi El-Arís városába, amely a gázai Rafah közelében található.

A Gázai övezetben indított izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek, és mintegy 240 embert elraboltak, akik közül körülbelül 130-an még mindig fogságban vannak.

"Gáza jövője a kétállami megoldásban rejlik, egy Izraellel békében élő palesztin állammal és egy konszolidált Palesztin Hatósággal az élén" - hangsúlyozta a francia elnök. A katari emír üdvözölte azt a szerepet, amelyet Franciaország játszhat "a két állam igazságosságának megteremtésében".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!