2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A Jobbik miatt sötétült el a Colosseum

Több ezren tüntettek vasárnap este a római Colosseumnál a Jobbik képviselőinek antiszemita kijelentései miatt. Rövid időre a kétezer éves épület díszkivilágítását is lekapcsolták. Az akciót a római zsidó közösség vezetői kezdeményezték és Róma szocialista polgármestere is támogatta. A tüntetés szervezője szerint Magyarországon a harmincas évek zsidóellenessége kezd visszatérni, és erre akarták felhívni a világ figyelmét. Világszerte vasárnap tartották a holokauszt emléknapját, a római tüntetés is ennek a része volt.

A rómaiak szerint a második világháború előtti antiszemitizmus kezd visszatérni Magyarországon, ezért több ezren tüntettek a Colosseum előtt. „Az olyan folyamatokat akarjuk elítélni, mint ami például Magyarországon történik. Határozottan kell fellépnünk az olyan idegengyűlölő pártok ellen, amelyek olyan rasszista ideológiát terjesztenek, mint a Jobbik” – mondta a tüntetés szervezője.


Az akciót az után kezdte szervezni a római zsidó közösség, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a zsidók összeírásáról beszélt a magyar parlamentben.

A szervezők elismerték, hogy nem csak magyar jelenségről van szó. Franciaországban a választáson harmadik Marine Le Pen szélsőjobboldali pártját, a görögöknél pedig a neonáci Aranyhajnal pártot emelték ki, amelyek egyébként szintén ott vannak a parlamentben. „Azért vagyunk itt, mert a szolidaritásunkat akarjuk kifejezni, hogy ennyi év után se felejtsük el, ami annak idején történt” – utalt egy tüntető a náci, fasiszta időszakra.

A Colosseum elsötétítését több százan tapsolták meg. A tiltakozást Róma szocialista városvezetése is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért az ukrán elnökkel, hogy készen állnak az uniós csatlakozásra?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!