2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 11:00

Külföld

A járványválság legyőzését célzó tervvel fordult az európai államfőkhöz Andrzej Duda

A koronavírus-járvány okozta válság legyőzését célzó ötpontos együttműködési tervet mutatott be Andrzej Duda lengyel elnök az európai államfőkhöz szerdán intézett levelében.

  • A járványválság legyőzését célzó tervvel fordult az európai államfőkhöz Andrzej Duda

A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett, az Európai Unió, az uniós integrációra törekvő Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országainak államfőinek címzett levelében Duda leszögezi: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy hiányoznak a világméretű válságok kezelését szolgáló hatékony eszközök.

Duda a jelenlegi helyzetet az európai államok együttműködésére ösztönző kihívásnak tekinti, az új megoldások alapjául öt pontos tervet mutat be.

Az első pont egy európai mechanizmus létrehozását javasolja az egészségügyi rendszerek koordinálására, például az életmentő orvosi műszerek, a védelmi eszközök gyártásában és szállításában. Javasolja a korszerű terápiák fejlesztését célzó közös tudományos kutatásokat is.

A második pont az európai termelés serkentésére irányul. Az olyan, fejlesztési és kohéziós célokat összekötő új beruházási mechanizmust említi, amely lehetővé tenné a jelenleg Európán kívüli gyártóktól függő szállítási láncok lerövidítését.

A következő három pont a már meglévő, a válság során is megőrzendő és megerősítendő folyamatokról szól:

a nemzetközi jog betartásáról, a katonai biztonság további erősítéséről, valamint a környezetvédelemről.

A nemzetközi jog betartása "az érdekszféráktól mentes szabad nemezetek biztonságos és békés világának" építését célozná. A biztonságpolitikai célt Duda azzal indokolja, hogy a "régi, most is fennálló fenyegetések", például a terrorizmus és a nagyhatalmi törekvések fényében "nem szabad takarékoskodni" a védelmi politikában.

Lengyelország partnereket fog keresni javaslatainak megvalósításához

A környezetvédelmi célokat a járvány nyomán várható globális gazdasági válság idején is szem előtt kell tartani, egyúttal összhangba kell őket hozni a társadalompolitikai és fejlesztési célokkal. El kell kerülni, hogy ezeket a célokat valaki gazdasági túlsúly megszerzésére, társadalmi feszültségek szítására használja fel - figyelmeztet Duda.

A lengyel elnök "az államok lojális együttműködésére", "egymás iránti nyitottságára" és a közös értékek előtérbe helyezésére szólít fel. "Szükséges, hogy a feszültségeket és a versenyzést ma a felelősségérzet és aktív szolidaritás váltsa fel" - fogalmaz, jelezve, hogy Lengyelország partnereket fog keresni javaslatainak megvalósításához.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Durva magyarellenes fenyegetések Kárpátalján + videó

Durva magyarellenes fenyegetések Kárpátalján + videó

Sok kárpátaljai lakos magyarellenes, uszító üzeneteket kapott a telefonjára olyan szövegekkel, hogy „késhegyre a magyarokkal”, „a magyarok Ukrajna ellenségei” - számolt be a Dunda György, a HírTV ungvári tudósítója.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!