2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Hírek 21:00

Külföld

A járvány árnyékában szavaznak

Az új koronavírus okozta járvány a francia önkormányzati választások eredményére is kihatással lehet.

A vasárnapi első forduló előtt közzétett felmérések arról árulkodnak, hogy a betegség miatti aggodalmak nagyon sok szavazót tántorítanak el attól, hogy leadják a voksukat. Az Ifop intézet kutatása szerint a választópolgárok 28 százaléka kifejezetten a koronavírus miatt marad otthon vasárnap, Párizsban ez az arány 36 százalék. Az alacsony részvétel márpedig nem Emmanuel Macron államfő pártjának, a centrista LREM-nek (teljes nevén: A Köztársaság Lendületben) kedvez, hiszen a távol maradók többsége fiatal és baloldali, illetve azokon a területeken élnek, ahol Macronék népszerűbbek. Az idősebbek ezzel szemben eltökéltebbek, noha a járvány őket veszélyezteti leginkább.

– A járvány kezelése mindenesetre jót tett Macron megítélésének. Ezt annak is köszönheti, hogy Olivier Véran személyében egy fiatal és dinamikus egészségügyi minisztert nevezett ki nemrégiben, aki orvosként nem csupán szakmailag felkészült, de ügyes kommuniká­ciós szakembernek is bizonyult – mondta lapunk megkeresésére ­Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Mint mondta, három évvel ezelőtt történt megválasztása óta az államfőnek viszonylag kiegyensúlyozott a támogatottsága, saját szavazótábora nagyjából meg van elégedve az eddigi teljesítményével.

Fejérdy Gergely szerint gazdasági téren pozitív pályára állt Franciaország, a munkanélküliség visszaszorítására tett intézkedéseknek is meglátszik az eredménye, a nemzetközi politikai téren elért sikereit pedig jól reklámozza odahaza az elnök. A fran­ciák azonban azt is látják, hogy az általános közbiztonság egyre nagyobb problémát jelent a társadalom számára. Ez a téma a kampány során is előtérbe került.

A szakértő szerint Macronnak ­Marine Le Penen, a radikális jobboldal vezetőjén kívül nincs komoly kihívója, ám Le Pen nem tudja megszerezni a választópolgárok több mint felének a támogatottságát a két év múlva sorra kerülő elnökválasztáson. – Nem kizárt, hogy hosszú távon a jobbközépről lehet megszorongatni Macront, hiszen ez az a politikai térfél, amit nem sikerült teljesen maga alá gyűrnie. Az önkormányzati választások megerősíthetik a pozícióikat, mert Franciaországban ez a párt van legjobban beágyazva az önkormányzati struktúrákba – mondja az egykoron Nicolas Sarkozy által vezetett Republikánusokról. A 2016-ban alakult LREM ezzel szemben a tízezernél nagyobb lélekszámú települések közül csak minden negyedikben tudott listát állítani – írja a France 24 híroldal.

A felmérések szerint ugyanakkor az LREM szerzi meg országosan a legtöbb szavazatot, 18 százalékot, míg Marine Le Penék, a Republikánusok és a zöldek egyaránt 14 százalék körüli eredményre számíthatnak. Párizsban a szocialista polgármester, Anne Hidalgo nyerheti meg az első fordulót, a második kör eredménye megjósolhatatlan. A választásokat, úgy tűnik, a koronavírus ellenére megtartják, Macron szerint erre a demokrácia fenntartása érdekében van szükség.

Magyar Nemzet / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!