2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:15

Külföld

A Japán állam fogja kezelni a nukleáris krízist

Az üzemeltető helyett az állam állítja helyre a fukusimai erőművet. A japán miniszterelnök bejelentése szerint gyors és alapos megoldásra van szükség a két és fél éve megsérült atomerőmű ügyében. A talaj és a tenger radioaktív szennyezettsége ugyanis május óta folyamatosan növekszik.

A korábbinál jóval nagyobb szerepet vállal a japán kormány a megsérült fukusimai atomerőmű helyreállításában. Ezt a miniszterelnök jelentette be. Abe Sindzo szerint napi 300 tonna szennyezett víz szivárog a sérült reaktorokból.

„Fukusima stabilizálása a mi feladatunk, a szennyezett víz problémája nagyon sok japán embert érint és egy olyan égető kérdés, amit hamar meg kell oldani. Ez nem egy olyan ügy, amit ráhagyhatunk a Tepcóra, ezzel nemzeti szinten kell foglalkozni” – közölte a japán miniszterelnök.

Két és fél évvel ezelőtt földrengés és szökőár okozta a fukusimai reaktorok olvadását, a toxikus víz pedig a katasztrófa beállta óta nehezíti a helyreállítást. A szakemberek attól tartana, hogy a radioaktív víz a Csendes-óceánba ömlik. Abe Sinzo felkérte a gazdasági minisztert is, hogy sürgősen utasítsa a tokiói elektromos műveket egy biztos és gyors terv elkészítésére.

A fukusimai katasztrófa a legnagyobb nukleáris krízis volt Csernobil óta. A takarítás több mint 40 évet és 11 milliárd amerikai dollárt emészt majd fel szakértők szerint. A minisztérium azt fontolgatja, hogy a lakosság felajánlásai számára létrehoz egy központi alapot. A Tepco mérései szerint a talaj és a tenger szennyezettsége május óta folyamatosan növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Katolikusokat ért terrortámadás a Fülöp-szigeteken

Katolikusokat ért terrortámadás a Fülöp-szigeteken

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban - közölték a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!