2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A I. világháború lezárásának 100. évfordulójára emlékeznek

Több mint 70 állami vezető részvételével emlékeztek meg Párizsban az első világháború lezárásának 100. évfordulójáról. A megemlékezés után az állam- és kormányfők békekonferenciát tartanak, a nyitóbeszédet a német kancellár mondja, az amerikai elnök azonban ezen már nem vesz részt.

  • A I. világháború lezárásának 100. évfordulójára emlékeznek

100 ezer virág nyílt a párizsi városháza előtt szombaton, ezzel emlékezve arra a csaknem ugyanennyi párizsi lakosra, akik az első világháborúban vesztették életüket. Az elesettek nevét vasárnap éjfélig egymás után vetítik ki a városháza homlokzatára, a francia főváros vezetése ezzel szeretné a fiatalabb generáció tagjait is emlékeztetni az 1914 és 1918 közti háború hatalmas veszteségeire, valamint figyelmeztetni a világot arra, hogy egy ilyen mértékű fegyveres konfliktusnak nem szabad megismétlődnie.

Az első világháború lezárását jelentő fegyverszünetet 1918. november 11-én írták alá a compiégne-i erdőben, egy vasúti kocsiban Németország és Franciaország képviselői. Erre emlékezett 100 évvel később a két ország mai vezetője is, a vasúti kocsi másában. Angela Merkel és Emmanuel Macron egy emlékkönyvet írtak alá.

„Jelképes gesztus, hogy Emmanuel Macron francia elnök meghívott engem, a német kancellárt Compiégne-be. A Német Szövetségi Köztársaság megalakulása óta először történt meg, hogy a német kancellár és a francia elnök együtt ültek azon a helyen, ahol a tűzszünetet aláírták, és ami akkor még nem biztosította a békés jövőt. Nagyon fontos volt számomra, hogy sok emberrel beszélhettem, a szemükbe nézhettem, és láttam, mennyire fontos az, hogy ne vegyük természetesnek a békét. Ez a nap nemcsak az emlékezésé, de egyben motivációként is kell, hogy szolgáljon” – így  a német kancellár.

A megemlékezéssorozat vasárnap folytatódott. A francia elnök először az elnöki palotában fogadta a csaknem 70 meghívott állam- és kormányfőt, majd együtt mentek át a párizsi Diadalívnél lévő Ismeretlen Katona sírjánál tartott megemlékezésre.

A menetet egy tüntető zavarta meg, a testén „Hamis Békecsináló” - feliratot viselő nőt a biztonságiak gyorsan eltávolították az amerikai elnök konvojától.

Az amerikai és az orosz elnök külön csatlakozott a meghívottakhoz. Az ünnepség után az állami vezetők - Donald Trump kivételével - egy békekonferencián vesznek részt, amelynek nyitóbeszédére Angela Merkelt kérték fel.

Az első világháború 4 éve alatt, 1914 és 1918 között mintegy 19 millió katona és civil vesztette életét.

Az első világháború áldozataiért imádkozott Ferenc pápa a fegyverszünet megkötésének 100. évfordulóján. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt tömegnek azt mondta: „Az első világháború súlyos figyelmeztetés mindenkinek, hogy a háború kultúráját el kell utasítani, és minden törvényes eszközt be kell vetni, hogy véget vessünk a világ sok részét még mindig sújtó fegyveres konfliktusoknak.” A katolikus világ templomi harangjai, köztük a Szent Péter-bazilikáé, egyszerre szólaltak meg 13 óra 30 perckor, az évforduló emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!