2021. április 23.,
péntek, Béla napja

A hét végéig még erős havazás várható több európai országban

Hír TV

2021. február 12., péntek 08:27

26 éves hideg rekord dőlt meg Nagy-Britanniában, miután egy skót kisvárosban mínusz 26 fokot mértek. A hóviharok több európai országot megbénítottak. Olaszországban több napra el kellett halasztani az alpesi sí világbajnokságot is.

Az elmúlt 26 évben nem volt olyan kemény fagy Nagy-Britanniában, mint most. A rekordot egy Szibériából érkező hideghullám okozta. A skóciai Braemarban mínusz 23 fokot mértek.

Nagy-Britanniát napok óta sújtja a hideg. A hatalmas hóviharok országszerte utakat torlaszolnak el. Londonban, a Trafalgar squaren pedig befagytak a szökőkutak. A parkokat szánkózó gyerekek lepték el.

A meteorológiai szolgálat további hóra és jégre figyelmeztet.

Párizst is megbénította a havazás

A havazás Párizst is megbénította. Számos buszjáratot töröltek a francia fővárosban. A helyi lakosok ritkán látnak ennyi havat, ezért kihasználják a szokatlan időjárást. Ez a férfi a Montmart-ra meredek lejtőit használta síelésre.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt három nappal el kellett tolni az olaszországi Cortina d'Ampezzo-ban rendezett alpesi sí világbajnokságot. A verseny eredetileg kedden indult volna, de hatalmas köd ereszkedett le a kisvárosra. Így hiába tolták lejjebb a startpozíciót, a rossz látási viszonyok miatt le kellett fújni a versenyszámokat.

Oroszországban -26 fok is lehet

 

Egy ciklon miatt vasárnapig havazás várható Oroszország nagy részén is, amelyet 60-65 kilométer per órás széllökések kísérhetnek. Ezért a Vészhelyzeti Minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak távol a fáktól és az ingatag épületektől. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet a jövő héten elérheti a mínusz 26 fokot is, ami 8-10 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásosnál.

HírTV