2024. 03. 03. Vasárnap Kornélia napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - A taníványok 11:00

Külföld

A határvitáról egyeztet a héten Venezuela és Guyana elnöke

Venezuela és Guyana elnöke, Nicolás Maduro és Irfaan Ali csütörtökön csúcstalálkozót tart a határvitájukról. A találkozóra a Szent Vincent és a Grenadine-szigetek szigetállamban kerül sor - jelentette be szombaton az ottani kormányfő, Ralph Gonsalves.

  • A határvitáról egyeztet a héten Venezuela és Guyana elnöke

Gonsalves a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) megbízott elnökeként ad otthont a találkozónak, amelyen Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is részt vesz.

Több dél-amerikai ország felszólította Venezuelát és Guyanát, hogy találjanak békés megoldást a vitára. Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay, Chile, Kolumbia, Ecuador és Peru közös nyilatkozatot adott ki, amelyben óva intett az "egyoldalú lépésektől", amelyek "további feszültségekhez vezethetnek".

Venezuela magáénak tekinti az olajban gazdag Essequibo régiót, amely több mint egy évszázada Guyanához tartozik. A 800 ezer guyanai polgár közül mintegy 125 ezren élnek a Guyana területének mintegy kétharmadát kitevő Essequibo régióban. Guyana szerint a jelenlegi határt 1899-ben egy választott bíróság határozta meg. Venezuela ezzel szemben azt állítja, hogy a régió keleti részén található Essequibo folyó természetes határt képez, amelyet már 1777-ben elismertek.

Az ExxonMobil olajvállalat 2015-ben olajlelőhelyet fedezett fel az Essequibo régióban. Októberben egy újabb jelentős olajleletet fedeztek fel a térségben, amely legalább tízmilliárd hordóra növelte Guyana készleteit - ez több, mint az olajban gazdag Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek készletei.

Venezuela területi igényéről egy héttel ezelőtt egy nem kötelező erejű népszavazáson a 20,7 millió szavazásra jogosult venezuelai polgár közül több mint 10,4 millióan adták le szavazatukat. A referendumot követően Maduro elnök felszólított arra, hogy a területet törvényben nyilvánítsák venezuelai tartománynak, és adjanak ki engedélyeket az olajkitermelésre.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új voksolást kell tartani a szerb fővárosban

Új voksolást kell tartani a szerb fővárosban

A választási bizottság megalapozatlannak minősítette azokat az ellenzéki a vádakat, melyek szerint szavazatlopás és számos más csalás történt a belgrádi önkormányzati voksolások során.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!