2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Ahogy éltem, úgy fogok meghalni

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

A hatalomra jutott junta lezárta az ország légterét

Vasárnap éjfél előtt lezárta Niger légterét az országban nemrég puccsal hatalomra jutott junta. A történtek újabb migránsáradatot eredményezhetnek. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint ugyanis a puccs miatt az afrikai térségben kialakulhat egy több országot érintő háborús konfliktus, ami milliókat késztethet arra, hogy elmeneküljenek a hazájukból.

  • A hatalomra jutott junta lezárta az ország légterét

Nem sokkal vasárnap éjfél előtt lezárta Niger léterét az országban nemrég hatalomra jutott junta. Az intézkedést a puccsisták a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége által jelentett fenyegetéssel indokolták.

A közösség vasárnapig adott ultimátumot a a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére. A puccsisták légtér-lezárására a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége egyelőre nem reagált.

Az Air France közben felfüggesztette a Mali, illetve Burkina Faso-ba tartó és onnan induló járatait.

Sajtóhírek szerint vasárnap délután a katonai hatalomátvételt támogatók közül több ezren gyűltek össze az egyik niameyi stadionban, arra az esetre, ha fegyveres támadás indulna az ország ellen. A junta delegációjának tagjait hatalmas ováció fogadta.

A Nigerrel szomszédos öt ország közül Mali és Burkina Faso vezetése üdvözölte a puccsot, és bejelentette: támadás esetén kész az ország segítségére sietni.

A Nigerrel szintén határos Algéria a hét végén azt közölte, semmiféle fegyveres beavatkozást nem támogat, viszont Szenegál már a múlt héten bejelentette, hogy kész katonákat küldeni a junta ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!