2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

A halálos kimenetelű támadások több mint fele no-go zónában történt

Hír TV

2021. február 4., csütörtök 21:42

Gengszterparadicsommá vált Svédország. Beismerte a skandináv állam belügyminisztere, hogy a tavalyi halálos támadások több mint felét migráns-negyedekben követték el. A részletekről Bugnyár Zoltán, a Hír TV svédországi tudósítója számolt be.

Svédországban tovább nőtt a fegyveres bűnelkövetések száma az elmúlt évben. Mikael Damberg belügyminiszter bejelentette, 2020-ban az egy évvel korábbinál 10 százalékkal több, 366 lövöldözés történt, aminek következtében 117-en megsérültek, 47-en elhunytak.

A belügyminiszter szerint a halálos kimenetelű lövöldözések több mint a fele bevándorlók által lakott, a svéd szóhasználat szerint „kitett zónákban” történt, ahol egyébként a lakosság 5,4 százaléka lakik.

A kormányzat képtelen megérteni a bandabűnözés problémakörét, ezért Svédország gengszterparadicsommá vált. Ezt már Lasse Wierup, svéd bűnügyi újságíró mondja. A bűnözés megfékezése érdekében évek óta végzett hatósági munka nem vezetett eredményre, egyes bevándorlóhátterű fiatalok körében életstílussá vált a bűnözés.

A korábbi spontán elkövetések helyett az elmúlt 10 évben szervezetté vált a bűnözés, az elkövetők átlagéletkora drasztikusan csökkent, míg az erőszakosság mértéke emelkedett és kialakult a gengszteridentitás.

Stockholm, Malmö és Göteborg no-go zónáiban mindennapossá váltak az autógyújtogatások, késelések, lövöldözések és robbantások.

Wierup kutatásai alapján jelenleg körülbelül 350 szervezett banda van. Az erőszakos cselekedeteiknek mennyisége és nagysága egyedülállóvá teszi Svédországot, legalábbis Európában.

Az újságíró szerint az vezetne eredményre, ha Dánia példáját követnék, és a szervezetten elkövetett bűncselekményeketért dupla büntetést szabhatnának ki.

Hír TV