2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

A hágai bíróság elé citálnák a dél-amerikai elnököt

Több latin-amerikai állam is a hágai nemzetközi bírósághoz fordul, hogy a testület emberiesség elleni bűncselekmény miatt indítson eljárást Nicolas Maduro venezuelai elnök ellen. Az ENSZ közgyűlésének második napja előtt az elnök feleségével szemben újabb szankciókat vezetett be az Egyesült Államok.

  • A hágai bíróság elé citálnák a dél-amerikai elnököt

A hágai nemzetközi bíróság elé citálná Nicolas Maduro venezuelai elnököt az argentin államfő. Mauricio Macri erről az ENSZ közgyűlésén beszélt. A nemzetközi szervezet emberi jogi irodája már februárban elküldött egy jelentést a nemzetközi bíróságnak, az ügyész pedig megkezdte a vizsgálatot.

„Újra aggodalmunknak adok hangot, mert az emberi jogi helyzet Venezuelában egyre súlyosabbak. Argentína az Nemzetközi Bíróság elé viszi ezt az ügyet a venezuelai diktatúra emberiség elleni bűnei miatt. Felszólítom Venezuelát, hogy ismerje el a humanitárius válságot, hogy a nemzetközi együttműködés keretében az elüldözött emberek egészségügyi és élelmiszerhiány megoldásra kerüljön. Mi részesei vagyunk a regionális felelősségvállalásnak, ami abban érdekelt, hogy azon venezuelaiak millióinak nehézségeit megoldja, akik részesei ennek az exodusnak, befogadjuk és a társadalom részévé integráljuk őket. Argentína 130 ezer venezuelait fogadott be” – fejtette ki Macri.

A perui elnök is a venezuelai rendszert bírálta. Martin Vizcarra is a nemzetközi bíróság elé vinné Nicolas Madurot.

„Peru elítéli az alkotmányos rend szétszakítását Venezuelában. Továbbra is megoldást fogunk követelni az amerikai államok szervezetében, a Lima csoportban csak úgy, mint a multilaterális szervezetekben, hogy a testvérnemzetünkben a demokrácia újjászülethessen. Megismételjük az aggodalmunkat és elítéljük az emberi jogok súlyos megsértését, amit az ENSZ emberi jogi főbiztossága és az Emberi Jogok Pánamerikai Biztossága is megerősített, kiemelve a törvénytelen kivégzéseket. Peru támogatja a feljelentést a nemzetközi bíróságon, annak érdekében, hogy a Venezuelában elkövetett bűnöket megtorolják” – mondta Martin Vizcarra.

Peru és Argentína mellett Paraguay és Uruguay is tagja annak a csoportnak, akik szerdán benyújtják a keresetüket. Az ENSZ közgyűlésének keddi ülése előtt az Egyesült Államok bejelentette: újabb szankciókat vezetett be Maduro felesége, Cilia Floressel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!