2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

A háborúzó felek húsvéti ünnepe + videó

A húsvétot ünneplik az Ortodox hívek. Ezt a keresztény mozgó ünnepet, a Hold állásának megfelelően tartják. Az Ortodox Egyházban a húsvét kiszámításához a julián naptárt használják, ami a Gergely naptárhoz képest 13 napi késésben van. E szerint tartják a húsvéti ünnepüket az ukrán illetve orosz lakta települések is.

  • A háborúzó felek húsvéti ünnepe + videó

Imát énekelve, szenteltvizet hint az ortodox pap a hívek által készített húsvéti finomságokra. Az ortodox hívők az orosz-ukrán háború árnyékában őrzik szent ünnepük méltóságát. Jobbára most csak anyák és gyerekeik emlékeznek meg vallásuk kiemelkedő napjáról.

Az ukrajnai luhanszki terület elszigetelt híveihez nem könnyű eljuttatni a megszentelt pászkát. Makarij atya önkéntesként mégis önfeláldozóan ezt a feladatot végzi.

"Ezek a húsvéti pászkák már meg vannak szentelve. Sok helyre kell eljutnunk, épp húsvétkor nem tudunk minden helyszínre papot biztosítani." -mondta egy önkéntes ortodox pap.

A hívek a háborús viszontagságok közepette a kijevi Szent Mihály-székesegyházban is részt vesznek a húsvéti virrasztáson. Az ünnepség egy éjféli körmenettel kezdődött, ahol kereszteket, ikonokat vittek és azt skandálták, hogy "Krisztus valóban feltámadt!"

A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban is éjféli húsvéti liturgiát tartottak Kirill pátriárka vezetésével. A ceremónián részt vett Vlagyimir Putyin és a főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin is. Az orosz vezető minden nagyobb egyházi ünnepen részt vesz az istentiszteleteken.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb részletek derültek ki a Weber-tervről

Újabb részletek derültek ki a Weber-tervről

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke nyilatkozott a Handelsblattnak. Többek között azt mondta, hogy sikernek tartaná, ha a NATO túlélné Trump második elnöki ciklusát, és Európának mostantól a saját védelmét kell finanszíroznia.
Kínzásokat követtek el több ukrajnai börtönben

Kínzásokat követtek el több ukrajnai börtönben

Ukrajna több börtönében lepleztek le kínzásokat a hatóságok, köztük elsőként az ország keleti részében, Poltava megyében lévő bozskovei javítótelepen, amelynek négy tisztségviselőjét már meg is gyanúsították a bűncselekmény elkövetésével.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!