2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

A "gazdagok elnöke" szociális ígérgetésbe kezdett

Hír TV

2018. december 11., kedd 08:58

Több hét hallgatás után megszólalt a francia elnök, aki a sárga mellényesek mozgalmát jóléti intézkedésekkel fékezné meg. Televíziós beszédében azt hangoztatta, érti az elégedetlenséget, de az erőszak elfogadhatatlan.

Közölte, az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. Ezért januártól - a többi között - emelik a minimálbért, a legkisebb nyugdíjak után nem kell majd járulékot fizetni, a túlórapénzeket pedig adó- és járulék-mentessé teszik.

Tájkép csata után. A sárga mellényes tüntetők kemény magja szombat este ismét felforgatta Párizst. Az üzemanyagárak elleni tiltakozásként indult mozgalom tagjai immár általános életszínvonal-emelést követelnek, egyre erőszakosabb eszközökkel. A heti rendszerességű vandalizmusnak párbeszéddel vetne véget Emmanuel Macron elnök, aki hétfőre az elnöki palotába hívta a francia munkavállalók és munkáltatók képviselőit. Bírálói már jó ideje azt róják fel az elnöknek, hogy hallgat, palotájába bújik a nyilvánosság elől.

Ő meghallgatott minket, este pedig mi figyelünk rá – mondja az egyik szakszervezeti vezető, Yves Veyrer immár távozóban. A kerekasztalnál ugyanis nem sokat tudtak meg arról, milyen intézkedéseket jelent majd be este az államfő. Macron előre rögzített országos televíziós beszédét országszerte nagy várakozás előzte meg. A társadalmi válság ellen jóléti intézkedések egész sorával küzdene az államfő.

A minimálbér havi euróval nő majd 2019-től. Az alacsony jövedelmű nyugdíjasok adójának emelését eltöröljük, a munkaadóknak pedig adómentes év végi bónuszt kell fizetniük a munkavállalóknak – jelentette be Emmanuel Macron

Emmanuel Macron népszerűsége a tüntetések kezdete óta történelmi mélypontokra zuhant, mostanra már csak a választók mintegy ötöde támogatja; a demonstrálók a gazdagok elnökének nevezik.