2020. január 20.,
hétfő, Fábián, Sebestyén napja

A G7-ekhez fordult Bolívia elnöke

2019. augusztus 26., hétfő 10:22

Az iráni atomalkuról is tárgyaltak a G7 vezetők a franciaországi csúcstalálkozón. Párizs pozitívan értékelte az egyezéseket amelyek folytatódni fognak.

A francia elnök hivatalos portréival tüntettek környezetvédő aktivisták a G7-csúcstalálkozó helyszínén. A fényképeket tiltakozásuk jeléül fejjel lefelé fordították. A demonstrálók azt hangoztatták, hogy elégedetlenek Emmanuel Macron környezetvédelmi és szociális politikájával. Az elnököt ábrázoló fotókat az elmúlt hónapokban tulajdonítottak el a polgármesteri hivatalokból.

A 3 napos franciaországi G7-es csúcstalálkozónak volt egy meglepetés vendége is. Biarritzba érkezett az iráni külügyminiszter, aki alig pár óra után már távozott is a tanácskozás helyszínéről. Párizs hónapok óta próbálja megmenteni a 2015-ös iráni atomalkut, amit az Egyesült Államok tavaly felmondott. Irán viszont csak akkor hajlandók újra tárgyalni, ha lazítanak az olajexportot megbénító szankciókon, a rakétaprogramhoz viszont minden áron ragaszkodnak.

A politika és a gazdaság mellett napirendre tűzték a pusztító esőerdőtüzek problémáját is. Több ország is felajánlotta a segítségét Brazíliának és Bolíviának.

A bolíviai elnök felszólította a G7-ek vezetőit, hogy látogassanak el a természeti csapás által sújtott dél amerikai területekre. Evo Morales leszögezte: a 2015-ös párizsi klímaegyezmény kötelezi az iparilag fejlett államokat, hogy védjék a környezetet. Morales szerint az amazóniai erdőtüzek jelzésként szolgálnak, éppen ezért cselekedni kell. Bolíviában az elmúlt napokban több mint egy millió hektárnyi erdős terület égett le.

Az amazóniai esőerdőben sem jobb a helyzet. A mintegy 3 hete lángoló dzsungelben egyre drámaibb a helyzet. Az elnök ezért engedélyt adott, hogy hét államban vadászgépek is besegítsenek az oltásba. Az elmúlt napokban közel 80 ezer tüzet regisztráltak az A Föld tüdejének is nevezett esőerdőben.

Az esőerdőtűz miatt pusztul az élővilág és hatalmas mennyiségű káros anyag kerül a levegőbe.

Hír TV