2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

A G7 az orosz ellenzéki politikus megmérgezésének kivizsgálását sürgette

MTI

2020. szeptember 9., szerda 06:48

A G7-es országcsoport külügyminiszterei közös nyilatkozatban szólították fel kedden Oroszországot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mérgezési ügyének mielőbbi kivizsgálására. Időközben újabb tmadás történt. Ismeretlen bűzös folyadékkal támadtak meg ellenzéki aktivistákat Novoszibirszkben.

"Mi, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminiszterei, valamint az Európai Unió főképviselője a lehető leghatározottabban elítéljük Alekszej Navalnij megerősítést nyert megmérgezését"

- áll a dokumentumban.

Moszkvának sürgősen felelősségre kell vonnia az elkövetőket - olvasható a Washingtonban közzétett nyilatkozatban, amely szerint Oroszországnak teljes átláthatóságot kell teremtenie az ügyben. A miniszterek hangsúlyozták azt is, hogy a vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása elfogadhatatlan, és az ilyen harceszközök tilalmáról szóló nemzetközi egyezményekbe ütközik.

"Szorosan nyomon fogjuk követni, hogy Oroszország miként reagál a nemzetközi közösség magyarázatot követelő felszólításaira Navalnij szörnyűséges megmérgezésének ügyében"

- tették hozzá a külügyminiszterek.

Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

Újabb támadás

Ismeretlen bűzös folyadékkal támadtak meg ellenzéki aktivistákat Novoszibirszkben. Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikushoz köthető Novoszibirszk Koalíció irodájába két - tréningruhába öltözött, maszkos - férfi rohant be, akik egy sárga folyadékkal teli palackot dobtak az ott lévők közé. Az anyag mindannyiuknál erős köhögést váltott ki, három önkéntest kórházba kellett szállítani, mert szédültek és rángatóztak, illetve nehezen lélegeztek.

A Vlagyimir Putyin ellenfelének számító Navalnij néhány nappal azelőtt járt a szibériai városban, hogy augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett. Később szervezetében egy harci idegméreg nyomatit találták meg.

MTI/Hír TV