2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A fukusimai hármas katasztrófára emlékeztek

A fukusimai hármas katasztrófára emlékeztek Japánban a tragédia 8. évfordulóján. 2011 március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetország északkeleti partvidékét, ezután csaknem 40 méter magas szökőár söpört végig a part menti településeken, és megsérült a fukusimai atomerőmű is. Összesen 16 ezer ember halt meg a tragédiában, több százezer helyi lakosnak pedig el kellett hagynia az otthonát.

  • A fukusimai hármas katasztrófára emlékeztek

2011 március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, ezután csaknem 40 méter magas szökőár söpört végig a part menti településeken. A természeti katasztrófák miatt megsérült a fukusimai atomerőmű három reaktora, ami miatt nagy mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe, a vízbe és a talajba is. Összesen mintegy 16 ezren haltak meg a tragédiában, 2500 személyt eltűntnek nyilvánítottak, több százezer helyi lakosnak pedig el kellett hagynia az otthonát. A térség helyreállítása és sugárzásmentesítése akár évtizedekbe is telhet.

Az áldozatokra Tokióban, a császári hercegi pár jelenlétében emlékeztek. Beszédében a trónörökös testvére a helyreállítási munkálatokat sürgette.

„Létfontosságú, hogy továbbra is együtt dolgozzunk, és támogassuk az érintett vidéken élőket. Ne hagyjunk senkit magára nehéz helyzetben, hogy minél előbb visszatérhessenek a rendezett mindennapi életükbe, és a helyreállítás rendben haladjon” – mondta Akishino herceg.

A sugárzásmentesítés azonban új nehézségek miatt tovább késik. A több millió tonnányi szennyezett hűtővíz megtisztítását végző rendszerről ugyanis kiderült, hogy egyes, fokozottan radioaktív elemet nem tud eltávolítani, ezért újra kell kezelni csaknem ezer tartálynyi, a létesítmény közelében tárolt vizet, amit eredetileg a tengerbe engedtek volna. Ez azonban újabb 2 évet vehet igénybe.

„A tárolóhely nagyon nagy problémát jelent, és még az erőműnél is korlátozott a további víztartályok építésének lehetősége. Ilyen körülmények között meg kell gondolni, hogy a víz tárolása tényleg egy hosszútávú lehetőség marad-e” – mondta Ono Akira, a Tepco sugárzásmentesítési szakértője.

A főként halászatból élő környékbeliek attól tartanak, hogy a tengerbe kerülhet a szennyezett víz, ez pedig az élővilágot és megélhetésüket is veszélyezteti. Az erőművet üzemeltető vállalatot közben a térségből kitelepített, 8 éve átmeneti szálláson élő helyiek is beperelték azért, mert a cég csak a minimálisan meghatározott kártérítést hajlandó fizetni számukra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!