2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

A francia miniszterelnök nem zárta ki regionális szinteken a karantént

Nem zárta ki Jean Castex francia miniszterelnök, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére egyes régiókban karantént vezet be a kormány, miután az országban "erős a második hullám". Eközben Ukrajnában meghaladta az ötezret az elhunytak száma, telítődnek a kórházak.

  • A francia miniszterelnök nem zárta ki regionális szinteken a karantént

"Az általános karantént mindenképpen el kell kerülni. Ez lehetséges is, ha mindannyian hozzájárulunk" - mondta a kormányfő hétfőn a France Info hírrádióban. Jean Castex szerint ugyanakkor helyi szinteken elképzelhető, hogy kijárási korlátozásokat is bevezetnek.

"Semmi nem kizárt, ha megnézzük a kórházak helyzetét" - fogalmazott.

"Benne vagyunk egy nagy erős második hullámban" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a franciák a nyári vakáció idején "túl hamar azt gondolták, hogy eltűnt a vírus", és nem tartották be kellőképen az óvintézkedéseket.

Szerda este Emmanuel Macron államfő ismét élő televíziós interjút ad, és várhatóan újabb korlátozásokat jelent be.

A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket.

Marseille, Párizs és a tengerentúli Guadeloupe szigete után szombaton Lyonban, Grenoble-ban, Saint-Etienne-ben és Lille-ben is a koronavírus-járvány mutatói alapján a legmagasabb riasztási szinten érvényes korlátozások léptek életbe, s keddtől a déli Toulouse és Montpellier is veszélyeztetett övezetnek számít. Ezekben a városokban bezártak a bárok, a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok és uszodák, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát.

A legmagasabb riasztási szint akkor lép életbe, ha a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma eléri a 250-et és a 65 év feletti korosztálynál meghaladja a 100-at, valamint az intenzív ágyak legalább 30 százalékán koronavírusos betegek fekszenek.

A napi esetszám országos rekordja hétről hétre emelkedik, amióta tömegessé és ingyenes vált a tesztelés és meghaladja a heti egymilliót. Vasárnap több mint 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de pénteken 20 ezer fölött, szombaton pedig csaknem 27 ezer volt a napi esetszám.

A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem 8 ezer fertőzött van kórházban (az elmúlt héten 5 ezer betegfelvétel történt), közülük 1483-an fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa.

A járvány első hullámának áprilisi tetőzésekor több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, ez a szám júliusig négyszázra csökkent, majd augusztus vége óta újból emelkedik. Szakértők szerint a második hullám nem lesz olyan magas, mint az első volt, de a következő két-három hétben még erős rohamra kell számítani a kórházakban.

Meghaladta az ötezret az elhunytak száma Ukrajnában, telítődnek a kórházak

Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés következtében eddig elhunytak száma hétfőre Ukrajnában, eközben egyre telítődnek a kórházak betegekkel, az iskolákban pedig előre hozzák az őszi szünetet. 

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közölt adatok alapján az elmúlt napon 4420 új esettel 265 454-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 43 újabb halálos áldozattal 5015-re. Mostanáig 114 410-en gyógyultak fel a Covid-19 betegségből, viszont jelenleg már 146 029 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján elmondta, hogy a múlt héten 22 ezer 400 betegnél diagnosztizáltak tüdőgyulladást, ötször többnél, mint július közepén, és a kórházak is egyre telítődnek. Kelet-Ukrajnában a Covid-betegeket ellátó harkivi megyei járványkórház egyik orvosa arról számolt be a Facebookon, hogy az intézmény intenzív osztályán már minden ágy foglalt, lélegeztetőgépeket kellett az intenzíven kívül is működésbe helyezniük, és mentőautók sora várakozik a betegfelvételnél a beszállított koronavírusos páciensekkel.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter hétfőn megerősítette: a nap folyamán levélben értesíti az általános és a középiskolákat, hogy az őszi szünetet a tárca október 15-30. közé javasolja előre hozni. A felsőoktatási intézmények ideiglenesen távoktatásra térnek át.

Közben a koronavírussal megfertőződött, 55 éves, cukorbeteg Petro Porosenko volt elnöknek javult az állapota és kiengedték a kórházból - közölte hétfőn pártja, az Európai Szolidaritás sajtószolgálata.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!