2024. 10. 24. Csütörtök Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

A francia elnök azonnali tűzszünetre szólított fel Libanonban

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön azonnali tűzszünetre szólított fel Libanonban, valamint annak nemzetközi támogatására, hogy a libanoniak "visszaszerezzék sorsuk irányítását".

  • A francia elnök azonnali tűzszünetre szólított fel Libanonban

"A háborúnak a lehető leghamarabb véget kell vetni. Tűzszünet kell Libanonban, azért, hogy bebizonyítsuk, hogy a legrosszabb még nincs megírva, és hogy lehetővé tegyük a libanoniak számára, hogy visszaszerezzék sorsuk irányítását" - mondta az államfő csütörtökön a Libanon támogatására Párizsban összehívott nemzetközi konferencia megnyitóján.

A nemzetközi közösségnek "össze kell fognia, és támogatnia kell az agresszió befejezésére és az azonnali tűzszünet létrehozására irányuló erőfeszítéseket" - hangsúlyozta Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök. A konferencia célja a nemzetközi közösség mozgósítása és mintegy 500 millió euró összegyűjtése az Izrael és a Hezbollah, az Irán támogatását élvező libanoni síita fegyveres szervezet közötti konfliktus miatt elmenekült emberek megsegítésére. Emmanuel Macron bejelentette, hogy Franciaország 100 millió eurót irányoz elő, és "hozzájárul a libanoni hadsereg felszereléséhez" annak érdekében, hogy a tűzszünet elérése után bevethető legyen az ország déli részén.

Németország 96 millió eurót ajánlott fel.

"Követeljük, hogy a Hezbollah hagyjon fel a provokációkkal (...) és az (Izrael elleni) csapásokkal - jelentette ki a francia elnök. "Izrael tapasztalatból tudja, hogy katonai sikerei nem feltétlenül jelentenek győzelmet Libanonban" - tette hozzá, utalva a Hezbollah vezetésének likvidálására a sorozatos légicsapásokban és az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveletében.

"Sok szó esik civilizációk háborújáról (...) Nem vagyok biztos abban, hogy egy civilizációt meg lehet védeni úgy, hogy barbárságot követünk el" - fogalmazott Emmanuel Macron. António Guterres ENSZ-főtitkár videoüzenetében felszólította "a libanoni vezetőket, hogy határozottan lépjenek fel az állami intézmények megfelelő működésének biztosítása érdekében, azért, hogy az ország sürgős politikai és biztonsági kihívásainak meg tudjanak felelni". "Arra bátorítom a feleket, hogy erősítsék meg ezen állami intézmények, köztük a libanoni fegyveres erők támogatását, amelyek létfontosságúak a biztonságos és békés jövő építésében" - mondta, valamint csatlakozott a libanoni tűzszünetre vonatkozó felhívásokhoz. A konferencián több mint hetvenen vettek részt, köztük a német és a kanadai diplomácia vezetője, Annalena Baerbock és Mélanie Joly, az Európai Unió részéről Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, valamint 15 nemzetközi szervezet képviselője. A közel két éve politikai válságba süllyedt Libanon jelenleg az Irán által támogatott iszlamista mozgalom és Izrael közötti háború színtere. Az összecsapások, amelyek főként az ország déli részén zajlanak, az ENSZ szerint több mint 800 ezer embert kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát. Franciaország, több nyugati országhoz hasonlóan, úgy véli, hogy a diplomáciai megoldás "az egyetlen életképes megoldás Libanon és Izrael számára egyaránt", ahol szintén 60 ezer embernek kellett elhagynia otthonát a Hezbollah támadásai miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ukrán főügyészség: négy ukrán hadifoglyot öltek meg orosz katonák

Ukrán főügyészség: négy ukrán hadifoglyot öltek meg orosz katonák

Az ukrán nemzeti gárda négy, fogságba ejtett katonáját megölték az orosz hadsereg tagjai, miután kamerával rögzítették kihallgatásukat - hozta nyilvánosságra csütörtökön honlapján az ukrán főügyészség, hozzátéve, hogy az ügyben büntetőeljárását indítottak a háborús törvények és szokások megsértése és előre megfontolt emberölés címén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!