2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Külföld

A fegyveres bandák uralma és az erőszak ellen tüntettek Haitin

Több ezren vonultak az utcára helyi idő szerint hétfőn Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában, hogy az elharapódzó erőszak és a fegyveres bandák uralma ellen tiltakozzanak.

  • A fegyveres bandák uralma és az erőszak ellen tüntettek Haitin

A tüntetők közül sokan maszkkal takarták el arcukat, segítséget és támogatást követeltek, és kormányzati autókat is felgyújtottak. A hatóságok könnygázt is bevetettek ellenük.

"Nem élhetünk így. Egész kerületek kerülnek bűnbandák ellenőrzése alá. Az emberek elmenekülnek az otthonaikból" - mondta egy tiltakozó, kiemelve, hogy az erőszak miatt megszűnt a biztonság és romokban az egészségügyi ellátás, egyre több a gyilkosság és az emberrablás.

"Mindenhol tolvajok vannak. Nem tudunk aludni. Nem tudunk enni. Élni sem tudunk már" - mondta egy másik tüntető. A tiltakozók újságíróknak azt mondták: beavatkozást követelnek és tankokat akarnak látni.

Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint 70 ezren menekültek el az országból az erőszak miatt, és Haiti lakosságának mintegy fele, több mint ötmillió ember szorul humanitárius segélyre.

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetországban 2021-ben, Jovenel Moise elnök meggyilkolása után szabadult el végleg a pokol. Haitinek azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, és elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint is le kell váltani a háborúpárti többséget Brüsszelben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

Eva Vlaardingerbroek, holland politikai kommentátor is a CPAC Hungary előadói között volt és előadásában arról beszélt, hogy „a fehér európaiakat egyre gyorsuló ütemben cserélik le a saját országukban, és ez a civilizációnk végét fogja jelenteni, ha nem fordítjuk meg a dolgokat”.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!