2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

A Facebook és a Twitter hagyta, hogy álhírekkel manipuláljanak

Elismerték a közösségi média cégek vezetői, hogy követtek el hibákat az amerikai elnökválasztás alatt és hagyták, hogy álhírekkel manipulálják a választást. A Facebook és a Twitter vezetőit faggatták az amerikai Szenátus hírszerzési bizottságában.

  • A Facebook és a Twitter hagyta, hogy álhírekkel manipuláljanak

A szenátus hírszerzési bizottságában izzasztották az amerikai techcégek vezéreit. A szenátorok arra voltak kíváncsiak, hogy a jövőben hogyan tudják megakadályozni, hogy a platformjaikon keresztül álhírekkel befolyásolják a választásokat. A Google vezére nem ment el a meghallgatásra, a Facebook és a Twitter vezetői azonban igyekeztek válaszolni a kérdésekre.

„Jelenleg a félidős novemberi választásokra fókuszálunk, és a világ többi választására. Látjuk már az eredményét annak, hogy sikerült csökkenteni a beavatkozási veszélyeket Németországban, Olaszországban és Mexikóban, de azt fontos tudni, hogy ezt teljesen nem tudjuk elhárítani. Külsős szakértőkkel és kormány tisztviselőkkel is dolgozunk, hogy megelőzzük a befolyásolási kísérleteket” – magyarázta Sheryl Sandberg a Facebook ügyvezető igazgatója.

A botrány nem tett jót a cégnek négyből 1 amerikai már törölte magát a közösségi média felületről.

A Twitter vezére elismerte, hogy követtek el hibákat, miután kiderült, hogy a választások idején több mint 50 ezer orosz fiókból bombázták a szavazókat és hergelték álhírekkel a választókat Hillary Clinton ellen.

„Jelentős eredményeket értünk el abban, hogy felismerjük azokat a fiókokat, amelyeket manipulációs célból hoztak létre. Átláthatóbb rendszerben látjuk, ki vásárol és hirdet, illetve hoz létre gyanús fiókokat. Ennek hatására 200 százalékkal több felhasználói fiókot tüntettünk el, de hetente 10 millió gyanús felhasználót kell letiltanunk, naponta félmillió embert tiltunk le” – mesélte Jack Dorsey a Twitter vezérigazgatója.

A republikánus és a demokrata szenátorok ugyanakkor nem voltak megelégedve az eredménnyel, és újabb szűrőrendszert kértek számon a cégvezetőkön. A közösségi médiacégek azonban azzal védekeztek, hogy ideológiai alapon nem tudnak senkit cenzúrázni. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!