2024. 07. 25. Csütörtök Kristóf, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

A diktatúrázó brüsszeli politikusok elutasítják a bocsánatkérést

Nem kérnek bocsánatot azok a brüsszeli politikusok, akik a veszélyhelyzeti kormányzás bevezetésekor diktatúrát emlegettek. A legfőbb kifogásuk, hogy a felhatalmazásnak nem volt konkrét határideje. A vádaskodókat az sem győzte meg, hogy a kormány benyújtotta a rendkívüli jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot.

  • A diktatúrázó brüsszeli politikusok elutasítják a bocsánatkérést

Orbán a COVID-19 válságot ürügyként használta fel hogy olyan jogszabályt toljon át, amely lehetővé teszi számára határozatlan idejű kormányzást. Ez az első ilyen diktatórikus lépés Európában, Adolf Hitler 1933-os felhatalmazási törvénye óta.

Két hete írta ezt Soros György lapjában a Magyarországot rendszeresen támadó Guy Verhofstadt.

„Ez Magyarország ügye.”

A belga liberális európai parlamenti képviselő most már Magyarország belügyének tartja, hogy a kormány kezdeményezésére megszűnik a kabinet felhatalmazása. Korábbi kijelentéseit a Hír TV brüsszeli tudósítójának nem akarta kommentálni.

Verhofstadthoz hasonlóan más politikusok is élesen támadták és diktatúra bevezetésével vádolták meg Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar jogálllamiság kérdéséről május 14-én még vitanapot is rendeztek az Európai Parlamentben, ahol a transzneműek jogait is féltették.

Az országot a hazai ellenzék európai szövetségesei támadták a leghevesebben. A Momentum európai parlamenti képviselőit magában foglaló liberális Újítsuk meg Európát frakció volt a leghangosabb a diktatúrát kiáltók kórusában. Kijelentéseikért azonban ők sem akarnak utólag felelősséget vállalni.

Donald Tusk is bírálta Orbán Viktort

A liberálisok mellett a Zöldek is diktatúráról beszéltek, bocsánatot azonban ők sem kérnek.

Európában Olaszországban és Spanyolországban volt a legsúlyosabb a járványhelyzet. Mindkét baloldali kormány külön felhatalmazást kapott a válság kezelésére. A rendeleti kormányzás szükségességét utóbb egy spanyol szocialista képviselő is elismerte.

Orbán Viktort még a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt elnöke is bírálta. Donald Tuskot - Guy Verhofstadthoz hasonlóan - a náci Németország felhatalmazási törvényére emlékeztette a magyar törvény. Ő egyelőre nem kommentálta annak hírért, hogy a kormány felkérésére a parlament szavazni fog a veszélyhelyzeti kormányzás megszüntetéséről.

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kínától vett fel hitelt a magyar állam

Kínától vett fel hitelt a magyar állam

Az egymilliárd eurós kínai hitellel a központi költségvetés devizaadósságának aránya megközelítette a kormány által deklarált 30 százalékos maximum célszintet.
Minden férfi migránst Albániába küldenek az olaszok augusztustól + videó

Minden férfi migránst Albániába küldenek az olaszok augusztustól + videó

A mediterrán állam partjainál összeszedett bevándorlókat augusztustól az Albániával kötött egyezmény szerint őrzött táborokba szállítják. A Hír TV által megkérdezett olasz kormánypárti képviselők szerint a cél továbbra is az, hogy véget vessenek az Európát sújtó migrációnak. Ugyanakkor arra emlékeztetnek: ha nem fogadják be az érkezőket, Brüsszel megbünteti őket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!