2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

A diktatúrázó brüsszeli politikusok elutasítják a bocsánatkérést

Hír TV

2020. május 26., kedd 15:10

Nem kérnek bocsánatot azok a brüsszeli politikusok, akik a veszélyhelyzeti kormányzás bevezetésekor diktatúrát emlegettek. A legfőbb kifogásuk, hogy a felhatalmazásnak nem volt konkrét határideje. A vádaskodókat az sem győzte meg, hogy a kormány benyújtotta a rendkívüli jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot.

Orbán a COVID-19 válságot ürügyként használta fel hogy olyan jogszabályt toljon át, amely lehetővé teszi számára határozatlan idejű kormányzást. Ez az első ilyen diktatórikus lépés Európában, Adolf Hitler 1933-os felhatalmazási törvénye óta.

Két hete írta ezt Soros György lapjában a Magyarországot rendszeresen támadó Guy Verhofstadt.

„Ez Magyarország ügye.”

A belga liberális európai parlamenti képviselő most már Magyarország belügyének tartja, hogy a kormány kezdeményezésére megszűnik a kabinet felhatalmazása. Korábbi kijelentéseit a Hír TV brüsszeli tudósítójának nem akarta kommentálni.

Verhofstadthoz hasonlóan más politikusok is élesen támadták és diktatúra bevezetésével vádolták meg Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar jogálllamiság kérdéséről május 14-én még vitanapot is rendeztek az Európai Parlamentben, ahol a transzneműek jogait is féltették.

Az országot a hazai ellenzék európai szövetségesei támadták a leghevesebben. A Momentum európai parlamenti képviselőit magában foglaló liberális Újítsuk meg Európát frakció volt a leghangosabb a diktatúrát kiáltók kórusában. Kijelentéseikért azonban ők sem akarnak utólag felelősséget vállalni.

Donald Tusk is bírálta Orbán Viktort

A liberálisok mellett a Zöldek is diktatúráról beszéltek, bocsánatot azonban ők sem kérnek.

Európában Olaszországban és Spanyolországban volt a legsúlyosabb a járványhelyzet. Mindkét baloldali kormány külön felhatalmazást kapott a válság kezelésére. A rendeleti kormányzás szükségességét utóbb egy spanyol szocialista képviselő is elismerte.

Orbán Viktort még a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt elnöke is bírálta. Donald Tuskot - Guy Verhofstadthoz hasonlóan - a náci Németország felhatalmazási törvényére emlékeztette a magyar törvény. Ő egyelőre nem kommentálta annak hírért, hogy a kormány felkérésére a parlament szavazni fog a veszélyhelyzeti kormányzás megszüntetéséről.

 

Hír TV