2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

A diktatúrázó brüsszeli politikusok elutasítják a bocsánatkérést

Nem kérnek bocsánatot azok a brüsszeli politikusok, akik a veszélyhelyzeti kormányzás bevezetésekor diktatúrát emlegettek. A legfőbb kifogásuk, hogy a felhatalmazásnak nem volt konkrét határideje. A vádaskodókat az sem győzte meg, hogy a kormány benyújtotta a rendkívüli jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot.

Orbán a COVID-19 válságot ürügyként használta fel hogy olyan jogszabályt toljon át, amely lehetővé teszi számára határozatlan idejű kormányzást. Ez az első ilyen diktatórikus lépés Európában, Adolf Hitler 1933-os felhatalmazási törvénye óta.

Két hete írta ezt Soros György lapjában a Magyarországot rendszeresen támadó Guy Verhofstadt.

„Ez Magyarország ügye.”

A belga liberális európai parlamenti képviselő most már Magyarország belügyének tartja, hogy a kormány kezdeményezésére megszűnik a kabinet felhatalmazása. Korábbi kijelentéseit a Hír TV brüsszeli tudósítójának nem akarta kommentálni.

Verhofstadthoz hasonlóan más politikusok is élesen támadták és diktatúra bevezetésével vádolták meg Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar jogálllamiság kérdéséről május 14-én még vitanapot is rendeztek az Európai Parlamentben, ahol a transzneműek jogait is féltették.

Az országot a hazai ellenzék európai szövetségesei támadták a leghevesebben. A Momentum európai parlamenti képviselőit magában foglaló liberális Újítsuk meg Európát frakció volt a leghangosabb a diktatúrát kiáltók kórusában. Kijelentéseikért azonban ők sem akarnak utólag felelősséget vállalni.

Donald Tusk is bírálta Orbán Viktort

A liberálisok mellett a Zöldek is diktatúráról beszéltek, bocsánatot azonban ők sem kérnek.

Európában Olaszországban és Spanyolországban volt a legsúlyosabb a járványhelyzet. Mindkét baloldali kormány külön felhatalmazást kapott a válság kezelésére. A rendeleti kormányzás szükségességét utóbb egy spanyol szocialista képviselő is elismerte.

Orbán Viktort még a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt elnöke is bírálta. Donald Tuskot - Guy Verhofstadthoz hasonlóan - a náci Németország felhatalmazási törvényére emlékeztette a magyar törvény. Ő egyelőre nem kommentálta annak hírért, hogy a kormány felkérésére a parlament szavazni fog a veszélyhelyzeti kormányzás megszüntetéséről.

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Orbán Viktor: Adni jó! + videó

December 5-én ünnepeljük az önkéntesség világnapját, melynek előestéjén Orbán Viktor ellátogatott az Ökomenikus Segélyszervezet adományboltjához – derült ki a kormányfő által közzétett videóból és fotóalbumból.

Ukrajnában ismét szigorítanak

Ukrajnában ismét szigorítanak, ami azt jelenti, hogy hétfőtől az enyhébb járványügyi zónákban a vállalkozások és közintézmények is csak úgy működhetnek majd, ha az alkalmazottak mindegyike be lesz oltva.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Romániában is kimutatták az omikron változatot

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!