2021. 09. 19. Vasárnap Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 04:00

Külföld

A Deutsche Welle csak a valóságot „felejtette el” bemutatni a Budai várról

Kizárólag baloldali politikusok és közéleti szereplők közreműködésével készített propagandafilmet a magyar kormány budapesti építkezéseiről a Deutsche Welle - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A német állami televízió a fejlesztések kapcsán azt sugallta, miszerint a felújítás alatt álló Budai vár és a Kossuth tér a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a méregdrága építkezések miatt pedig a környék lassan élhetetlenné válik. A Magyarországot lejárató filmmel ellentétben viszont köztudott: a Budavári Palotanegyed bámulatos változásokon megy keresztül, amelynek eredményeképpen hazánk kiemelkedően értékes épített és kulturális öröksége korhű módon születik újjá a romjaiból.

A Nemzeti Hauszmann Program keretén belül a Budavári Palotanegyed az elmúlt években elképesztő változásokon ment keresztül, a nevezetes helyszínek és műemlékek megújítása pedig idén is gőzerővel halad tovább. A tavalyi év folyamán felújított Főőrség, a Csikós udvarban álló egykori Lovarda, valamint Mátyás kútjának rekonstruálása után idén szintén évek óta zajló építkezések érnek célba: a nagyközönségnek augusztus 20-án adják át a teljesen újjáépített Szent István-termet, amely a második világháború alatt semmisült meg.

 A felújított Mátyás kútja

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Az év folyamán továbbá a Csikós udvar rendbetétele is befejeződik, valamint a Hauszmann-féle rámpát is átadják, amely könnyedén elérhetővé teszi majd az újjáépített Főőrséget, a Lovardát, valamint a Stöckl lépcsőt is.

2021-ben több nagyszabású fejlesztés is kezdetét veszi:

a Szent György téren elindul a József főhercegi palota visszaépítése, a Dísz tér sarkán elkezdődik a Vöröskereszt Székházának újjáépítése, valamint megvalósul a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciója is.

Emellett idén olyan népszerű és sokat látogatott műemlékek felújítása is kezdetét veszi, mint a Halászó gyerekek kútja, a Habsburg kapu és a mellette álló Turul szobor is.

 A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljeskörűen restauráljuk a turulszobrot is

Fotó: Facebook

 

A szakemberek tovább dolgoznak a parkok, a történelmi kertek és a várfalak megújításán is, így ennek köszönhetően a világörökség egyik legszebb sétaútvonala, az Ellyps sétány megújítása is jó ütemben halad.

A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tervei alapján a következő években átalakul a Fehérvári rondella alatti történelmi terület is. A különleges fekvésű Nyugati kertekben több mint hétezer négyzetméter zöldfelületet újítanak meg. A jelenleg használhatatlan terület helyett egy otthonos közparkot alakítanak ki, ahol gyümölcsöskert, szőlőskert, új sétányok és árnyékos pihenőhelyek várják majd a látogatókat.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, a magyar kormány budapesti építkezéseiről készített nemrég riportot a Deutsche Welle. A hazánkat lejárató riportfilm – V. Naszály Mártának, az I. kerület balliberális polgármesterének, Wágner Tamásnak, az MTI korábbi munkatársának, valamint Ungváry Krisztián történésznek köszönhetően – azt sugallja, miszerint a felújítás alatt álló Budai vár és a Kossuth tér a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, ahol a 1944-es állapotok köszönnek vissza, amikor – fűzik hozzá – a Hitlerrel szövetséges Horthy Miklós kormányozta az országot, V. Naszály Márta és Wágner Tamás továbbá elpanaszolja, hogy a Budai Várnegyedben zajló méregdrága építkezések miatt a környék a lakók számára hamarosan élhetetlenné válik.

A Deutsche Welle Magyarországról készített riportjára válaszul a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közölte:

elítélik a német közszolgálati televízió újabb, ezúttal minden szakmai és etikai határon túllépő propagandafilmjét,

és csak remélni tudják, hogy a német köztévé vezetője által a magyar választások előtt egy évvel beígért magyar nyelvű anyagok betartják majd az alapvető szakmai és műfaji követelményeket. A történtek kapcsán ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában pedig kijelentette: a német állami tévé megsértette Magyarország szuverenitását.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Giorgie Meloni: Az olasz kormány 40 ezer illegális migránst engedett be

A gyűléseken aláírásokat is gyűjtenek Luciana Lamorgese belügyminiszter lemondását követelve. 2021. szeptember 18.

Afgán erényügyi hivatal alakult

Az intézmény dolgozói tüntetni kezdtek az épület előtt. 2021. szeptember 18.

Kibertámadások érték az orosz kormányzati választási oldalt

Leadta a szavazatát Vlagyimir Putyin a parlamenti és regionális választáson. 2021. szeptember 18.

Legfrisebb híreink

Troll: Nagyító alatt a kampánydalok

Lentulai Krisztián vendégei Palányi Nóra a Karc Fm riportere, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese, Gav Duncan skót Fidesz-bérenc és Tóth Szabi zenész voltak

Kittenberger emléknap Nagymaroson

Magyarország megint olyat tud mutatni a világnak, amely értékét és súlyát tekintve a pápalátogatással is felér - mondta a Kittenberger Kálmán emléknapon Pesti Imre.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!