2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A demokraták szerint Donald Trump "közvetlen veszély" a demokráciára

Donald Trump amerikai elnök a demokrata párti törvényhozók álláspontja szerint "közvetlen veszélyt" jelent a demokráciára - jelentette ki Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke a szenátusi tárgyalás harmadik napján. Trump szerint a demokraták hazudnak.

  • A demokraták szerint Donald Trump

Schiff, a Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás impeachment-menedzsereit tömörítő csoport vezetője pénteken azt mondta: az a tény, hogy a demokraták a nyilvánosság előtt bemutatták Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseit, nem tántorította el az elnököt a szerintük "kártékonynak" ítélt politikájától és további lépéseitől.

A demokrata párti politikus azzal vádolta meg az amerikai elnököt, hogy magáévá tette az orosz propagandát az Egyesült Államok nemzetbiztonságának rovására.

"Nem elméleti a veszély, hogy továbbra is visszaél majd a hatalmával, és komoly károkat okoz a nemzetnek" - vélekedett, hozzátéve, hogy az amerikaiak jelenleg "komor időket élnek", és ez szerinte Donald Trumpnak tudható be.

Schiff pénteki záróbeszéde amerikai elemzők szerint a demokrata párti törvényhozók utolsó kísérlete volt arra, hogy megtörjék a republikánus szenátorok egységét.

A Politico című lap úgy értékelt: a demokraták vádbeszédei és érvelései után a szenátus republikánus politikusai "csaknem rendíthetetlenül lojálisak" az elnökhöz.

A demokraták impeachment-menedzsereinek vezetője még tőle is szokatlan vehemenciával fordult republikánus kollégáihoz.

"Mondok valamit: a következő alkalommal ti kerülhettek sorra, akár ti is" - fogalmazott Schiff. Majd úgy folytatta: "Gondolkodjatok el azon, hogy az elnök, ha úgy érzi, hogy az az érdekeit szolgálja, vajon nem rendel-e el bármelyikőtök ellen szintén vizsgálatot, függetlenül attól, hogy éppen milyen viszonyban vagytok vele, mennyire közel álltok hozzá? S ha valahol a lelketek mélyén rájöttök, hogy ez valóban megtörténhet, akkor nem hagyhattok a hivatalában egy ilyen embert, aki az alkotmányt is megsértette."

A demokrata párti impeachment-menedzserek pénteken ismételten és többször is sürgették tanúk beidézését a szenátusi tárgyalásra. Elsősorban Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke és John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó meghallgatását szorgalmazták.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője és az impeachment-menedzserek egyike "diktátornak" minősítette Donald Trumpot, mert nem járult hozzá legszorosabb munkatársai képviselőházi meghallgatásához.

Szombattól három napon keresztül a Donald Trump védelmét ellátó jogászcsapat terjeszti elő álláspontját és érveit. A szombati tárgyalás azonban - az eddigi szokástól eltérően - nem kora délután kezdődik, hanem helyi idő szerint reggel tízkor, és várhatóan csupán pár órán keresztül tart majd.

Donald Trump - aki pénteken több mint félszáz Twitter-bejegyzést tett közzé a szenátusi fejleményekről - a Fox televíziónak péntek este nyilatkozva megismételte: joga van ahhoz, hogy bármely külföldi politikussal telefonbeszélgetést folytasson, és ahhoz is, hogy elmozdítson és kinevezzen nagyköveteket. Az elnök ezzel Marie Yovanovitchnak, az Egyesült Államok korábbi kijevi nagykövetének a hazarendelésére utalt, amit a demokraták szintén felróttak neki.

"A demokraták hazugságokat okádnak" - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Fox televízióban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!