2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

A cseh államfő megérti a magyar kormány döntését a határok lezárásáról

A cseh elnök megérti a magyar kormány döntését a határok lezárásáról. Milos Zeman szerint a jelenlegi járványhelyzetben az lenne hasznos, ha egy évre minden határt lezárnának, ami a belföldi turizmust is fellendítené. Európa szinte mindegyik országában megnőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ennek ellenére több országban is tüntettek a korlátozások miatt.

  • A cseh államfő megérti a magyar kormány döntését a határok lezárásáról

"Megértem, támogatom a határok lezárását" - reagált Zeman a CNN Prima News cseh kereskedelmi televízió vitaműsorában, amikor a műsorvezető Magyarország határainak lezárásával kapcsolatban kérdezte.

"Mindenki a maga módján védekezik" - tette hozzá a cseh elnök. Megismételte korábbi véleményét, miszerint

jónak, hasznosnak tartaná, ha a jelenlegi járványhelyzetben nemzetközi szinten is egy évre lezárnák az országhatárokat.

Szerinte ez minden ország hazai turizmusának a fejlesztéséhez is nagymértékben hozzájárulna, amit ő szintén támogat.

A csehországi járvány-helyzettel kapcsolatban Zeman azt mondta, hogy "óvatosnak kell lenni, de pánikra nincs ok". Csehországban az utóbbi napokban nagyon megugrott a napi fertőzések száma, minek következtében a hatóságok megszigorították az óvintézkedéseket és több területen újra kötelezővé tették például a szájmaszk viselését. A közvélemény és a sajtó egy része vitatja és ellenzi az intézkedéseket.

Az államfő szerint

az óvintézkedések szigorítására a helyi fertőzésgócokban van szükség, míg a járvány által nem vagy alig érintett helyeken feleslegesnek tartja ezeket.

A szakminisztérium hétvégi kimutatásából az derül ki, hogy országszerte mintegy 160 helyi fertőzésgócot tartanak nyilván.

Milos Zeman úgy vélte: a napi fertőzések száma helyett jobb, pontosabb mutató a járványban elhunytak száma. "A fertőzésből ki lehet gyógyulni, de meghalni csak egyszer lehet" - szögezte le az államfő. Úgy vélte, ezen a téren Csehország jól áll, a cseh kormány járványkezelése helyes és hatékony.

Csehországban március elsején jelent meg az új koronavírus ( SARS-CoV-2) okozta járvány, amelyben vasárnapig 431-en haltak meg.

Európa legtöbb országában újból nő az újonnan fertőzöttek száma

Európa legtöbb országában újból nő az újonnan fertőzöttek száma. Franciaországban 350 ezer fertőzöttről tudnak, ami nem a legmagasabb érték az Unióban, a napi növekedés azonban 8550 volt, már toronymagasan a legrosszabb érték.

Az országban 50 új gócpontot fedeztek fel, az oktatási miniszter 22 iskolát zárt be a tanévkezdés után.

Az Unió leginkább fertőzött országában – Spanyolországban a hétvégén érte el a félmilliót a regisztrált vírushordozók száma.

Olaszországban sokkal kevesebb az esetszám, és bár hasonlítunk egymásra, ilyen nagy járványkitörés csak nálunk van. Őszintén szólva nem tudom mit rontottunk el Európa többi országával összehasonlítva

- közölte ez madridi nő.

Járványtagadók tüntettek Rómában

Pedig Olaszországban sem könnyű a helyzet. Ott ugyan 270 ezer a fertőzöttek száma, de a napi esetszám ismét tartós emelkedésben van. Szeptember első hetében már az 1700-at is meghaladta az egy nap alatt regisztrált esetek száma.

A gazdasági válsággal és tömeges munkanélküliséggel küszködő országban egyre többen fáradnak bele a szigorú korlátozásokba. Rómában több ezren tüntettek a maszkviselésre vonatkozó előírások eltörlését követelve.

A vészhelyzet miatt diktatúrát építettek ki, nemcsak egészségügyi értelemben és nem is csak Olaszországban, de mindenhol. Az szeretnék ha az emberek elhinnék azt, hogy a maszk megvédi őket, de ezt egy vicc, a maszk senkit sem véd meg

 - közölte az egyik tüntető.

A megmozdulást elítélte Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi De Maio külügyminiszter és Virginia Raggi, Róma polgármestere is, a kormánykoalíció baloldali pártjainak több más politikusával együtt.

A mendemondák veszélyeire hívta fel a figyelmet a pápa

A pápa pedig az interneten terjedő pletykák és mendemondák veszélyeire hívta fel figyelmet. Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt arról beszélt, hogy mendemondák és hamis hírek, még a koronavírusnál is nagyobb fenyegetést jelentenek az emberekre, és a katolikus egyházra.

 

 

 

 

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!