2024. 10. 14. Hétfő Helén napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

A britek külügyminisztere is részt vesz az EU külügyminiszteri értekezletén

David Lammy brit külügyminiszter is részt vesz az Európai Unió (EU) külügyminisztereinek hétfői luxembourgi találkozóján.

  • A britek külügyminisztere is részt vesz az EU külügyminiszteri értekezletén

A londoni külügyi tárca tájékoztatása szerint Lammy az értekezleten jelezni kívánja, hogy a brit kormány szorosabbra akarja vonni az EU-val folytatott külügyi együttműködést.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy több mint két éve most első ízben vesz részt brit külügyminiszter az EU-külügyminiszterek értekezletén, és ez is része az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatrendszer új alapokra helyezését célzó terveknek.

Lammy részvétele a hétfői külügyi értekezleten rávilágít London és az EU külpolitikai együttműködésének fontosságára - fogalmaz a brit külügyi tárca.

A brit külügyminisztert Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg a hétfői luxembourgi EU-külügyminiszteri találkozóra.

Ennek közvetlen előzményeként Sir Keir Starmer brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke október elején a kétoldalú stratégiai együttműködés erősítéséről állapodott meg.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. Az akkori konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

A jelenlegi munkáspárti miniszterelnök is többször és egyértelműen kifejtette azt az álláspontját, hogy a Labour-kormány nem kívánja visszaléptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.

Keir Starmer ugyanakkor jelezte azt is, hogy a munkáspárti kormány sokkal szorosabbra akarja vonni és új alapokra kívánja helyezni az unióhoz fűződő kapcsolatokat.

David Lammy a londoni külügyi tárca hétfői tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia biztonsága elválaszthatatlan az európai biztonság ügyétől.

A brit külügyminiszter is megerősítette, hogy a munkáspárti brit kormány új alapokra kívánja helyezni viszonyrendszerét az EU-val és mélyíteni szeretné az európai partnerországokhoz fűződő kapcsolatokat a biztonság erősítése végett.

Lammy úgy fogalmazott: részvétele az EU külügyminiszteri értekezletén alkalmat teremt arra, hogy Nagy-Britannia ismét elfoglalja helyét a tárgyalóasztalnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Mozgalmas nap Berlinben

Orbán Viktor: Mozgalmas nap Berlinben

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este utazott a német fővárosba, ahol részt vesz a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján, amelyen Olaf Scholz német kancellárral is tárgyal.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!