2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

A brexit körüli fejlemények a fontot is megrengették

A brit kormány több tagja is lemondott a szerdán kialkudott brexit-megállapodás miatt, köztük a brexit ügyi miniszter is. A felháborodott konzervatív politikusok egy csoportja már leváltaná Theresa May miniszterelnököt. Közben a font hatalmasat zuhant, az egyeztetések körüli bizonytalanságok miatt, reggelre ugyan stabilizálódott a brit fizetőeszköz, de elemzők további árfolyam-ingadozásra számítanak.

  • A brexit körüli fejlemények a fontot is megrengették

Szerdán már úgy tűnt, célegyenesbe ért a lassan két éve húzódó tárgyalási folyamat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásáról, miután a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság brexit-ügyi tárgyalója szerda este megállapodott a kilépési dokumentum tartalmáról.

A létrehozott tervezet három kulcsfontosságú kérdésre tér ki, az uniós és a brit állampolgárok jogaira, a pénzügyi megállapodásra és az ír kérdésre.

A megállapodás bejelentése után ugyanakkor a brit kormány több tagja is lemondott, ami bizonytalanná tette a kiválás folyamatát. Egyikük, Dominik Raab, brexit ügyi miniszter, a távozása utáni interjúban azt mondta, ez a megegyezés fenyegetné az Egyesült Királyság integritását és súlyosan károsítaná a brit gazdaságot.

Az ellenzéki munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn a dokumentum kapcsán hatalmas és pusztító bukásról beszélt. „Két éves nehézkes tárgyalási folyamat után egy olyan, elfuserált egyezséget alkudott ki a kormány, amely a miniszterelnök saját vörös vonalát lépi át és nem felel meg a felállított követelményeknek. A kormány káoszban dőlt, a parlamenttel nem lehet megszavaztatni egy félig-nyers egyezményt, amit mind a brexit ügyi miniszter, mind annak utódja elutasított” – nyilatkozta.

Michael Gove, környezetvédelmi miniszter, aki a brexit egyik legnagyobb támogatója volt, elutasította a brexit-miniszteri posztot, miután May azt felajánlotta neki, mert elmondása szerint, a miniszterelnök nem adna felhatalmazást számára a tárgyalások vezetésére.

A megállapodás-tervezeten felháborodva több kormánypárti politikus is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a brit miniszterelnök ellen. A Konzervatív Párt szabályai szerint a bizalmatlansági szavazás kiírásához az szükséges, hogy a frakció legalább 15 százaléka, jelenlegi létszám alapján 48 képviselő csatlakozzon a kezdeményezéshez. Egyes sajtóértesülések szerint a benyújtott levelek már elérték ezt a számot, ám néhány ezek közül még feltételekhez köti az indítvány támogatását..

Theresa May reakciójára csaknem fél napot kellett várni. Beszédjében megerősítette, hogy harcolni fog a megállapodás-tervezetért, egyúttal sajnálatát fejezte ki annak kapcsán, hogy több kormánytagja is lemondott a pozíciójáról. „A vezetés a helyes lépések és nem a könnyűek meghozatalát jelenti. Miniszterelnökként az én munkám az, hogy olyan megállapodást hozzak vissza, ami a brit emberek szavazataival van összhangban” – közölte.

A fejlemények hatására a font 2 százalékot esett csütörtökön a dollárral és az euróval szemben. A 2016-os brexit-referendum óta ez a brit valuta legnagyobb egy nap alatt bekövetkezett értékvesztése. A péntekre reggelre a helyzet stabilizálódott valamelyest, ám az elemzők a font további ingadozására számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!