2020. április 9.,
csütörtök, Erhard napja

A brazil elnök feltételeket szab az amazóniai oltás támogatásának elfogadására

2019. augusztus 28., szerda 13:25

Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország 20 millió eurós gyorssegélyét az Amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha bocsánatot kér a francia elnök. Emmanuel Macron ugyanis hazugnak nevezte Jair Bolsonarot. A dél-amerikai ország más nemzetközi támogatást is hajlandó elfogadni, feltéve hogy nem sérül Brazília szuverenitása, és a pénzek felhasználásának módját a kormány felügyeli.

Az amazonasi esőerdőtüzek füstje a több mint 2500 kilométerre lévő Atlanti-óceán partvidékéig is elért már. A dzsungelben több mint 3 hete nem tudják megfékezni a pusztító lángokat. Az oltást a forróságon és a szeles időjárás kívül a politikai csatározások is nehezítik.

A brazil elnök először visszautasította a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport által felajánlott 20 millió eurós segélyt. Majd tagadta, hogy nemet mondott volna a felajánlásra. Végül pedig közölte: ha a francia elnök bocsánatot kér akkor elfogadja a támogatást.

Macron úrnak először is vissza kell vonnia a sértéseket, amelyeket irányomba tett. Először hazugnak nevezett engem, majd a tudomásomra jutott információk szerint azt mondta, hogy az Amazonas feletti szuverenitásunk vitatható. Ahhoz, hogy beszélgessünk, és elfogadjunk bármit is Franciaországtól, legyen az akár a lehető legjobb szándékú, Macronnak vissza kell vonnia ezeket a kijelentéseket, és akkor majd beszélgethetünk - szögezte le Bolsonaro.

Emmanuel Macron hazugnak nevezte Jair Bolsonarot, és azzal vádolta, hogy nem megfelelő hozzáállása az amazóniai katasztrófához. A brazil elnök egyre szorultabb helyzetbe kerül. Többen azzal vádolják, hogy zöld utat adott az Amazonas pusztításának azzal, hogy az fakitermelésre bátorította a földműveseket.

Ráadásul több politikai vezető is kilátásba helyezte, hogy szankciókat léptet életbe Brazíliával szemben, ha az ország nem tesz érdemi lépéseket az esőerdő megóvása érdekében. A brazil GDP 60%-a származik exportból és egy külföldi bojkott hatalmas károkat okozna a dél amerikai ország gazdaságának.

Eközben az elnök szóvivője bejelentette: Brazília két feltétellel hajlandó elfogadni a nemzetközi támogatást az amazóniai erdőtüzek megfékezésére. Nem sérülhet az ország szuverenitása, és a pénzek felhasználásának módját a brazil kormánynak kell felügyelnie.

Nemcsak a brazil elnököt érik kritikák. A bolíviai államfőt szintén élesen bírálták, amiért nagyobb hangsúlyt fektet a termőföldek kialakítására mint a környezetvédelemre. Evo Morales ezért személyesen is részt vesz az oltásban. Eddig több mint 1 millió hektárnyi területet perzseltek fel a lángok a dél amerikai országban.

HírTV