2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Hírek 13:00

Külföld

A BLM és az antifa mozgalom aktivistája is részt vett a Capitolium megrohamozásában

A BLM és a szélsőbaloldali antifa mozgalom aktivistája is részt vett az Egyesült Államok Capitoliumának megrohamozásában. John Sullivan-t már nyáron őrizetbe vették egy júliusi, szélsőségesek által szervezett zavargás után, ahol egy ember életét vesztette. A 25 éves férfi most újabb vádakkal néz szembe a szerdai események kapcsán. A Hír TV-t az amerikai Newsmax csatorna riportere tudósította.

Több millió amerikai próbálja megérteni: hogyan történhetett a Capitolium megrohamozása,ez a példa nélküli esemény, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb épület az Egyesült Államokban, de talán az egész világon. Az állampolgároktól a politikusokig mindenki, pártállástól függetlenül egyetért: az, hogy ez megtörténhetett, óriási nemzetbiztonsági kockázatot jelent

 - mondta el az amerikai Newsmax csatorna tudósítója 

Trump mondta nekünk, hogy menjünk oda, de egyetlen rendőr sem állt az épület előtt. Tudták, hogy jövünk, miért nem állítottak ki őröket?

Ez, valamint, hogy a biztonsági erők egyértelműen kudarcot vallottak, az okai annak, hogy sorra követelik a Capitolium védelmében résztvevő tisztek lemondását. Ez vezetett a Capitolium Rendőrfőnökének, illetve a kongresszusi biztonsági szolgálat őrmesterének lemondásához .

Lindsey Graham, Dél-Karolina szenátora úgy fogalmazott: ennek sohasem szabadott volna megtörténnie.

Mindeközben új információk láttak napvilágot azokról, akik ellen vádat emeltek. Ezek felkavaró részleteket tartalmaznak terveikről és előkészületeikről.

Köztük van például egy 70 éves, Lonnie Zoffman nevű alabamai férfi, aki félautomata fegyverrel és 11 Molotov-koktéllal felszerelkezve vett részt az eseményen.

Összesen 23 ember ellen emeltek vádat csütörtökön Washington DC Felsőbíróságán. Nagy részük a fővárosi régión kívülről származik, Wyomingtól Oregonon át Connecticutig. Egyiküknél kézifegyver, gázmaszk és 25 patron lőfegyver volt.

A vádak között szerepelt a többi között a Capitolium egyik rendőrtisztjének megütése, törvénytelen behatolás, a távozásra felszólító parancs megtagadása , és az este hatkor kezdődő kijárási tilalom megsértése.

S bár tucatnyi volt a Trump-támogató, legalább egyről tudunk, aki baloldali lázító.

John Sullivan Utahban állt bíróság elé a nyári zavargásokban való részvétele miatt. A közösségi médián keresztül egyérteműen kiáll a BLM és az antifa mellett és emellett Trump-ellenes szlogeneket hangoztat.

A szövetségi nyomozók alaposan meg fognak vizsgálni mindenkit, aki részt vett a szerdai, példátlan Capitoliumi eseményen. A rendőrség szerint további letartóztatások várhatók. Kirendelték a Nemzeti Gárdát és egy 2 méter magas kordont állítottak fel az épület köré. Már csak néhány nap van hátra a megválasztott elnök, Joe Biden beiktatásáig, amit a tervek szerint itt a Capitolium előtt tartanak majd. Ez pedig további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakulhatott ki a szerdai káosz, és mit tesznek majd a jövőben , hogy a Capitolium épületét megvédjék

 - mondta el Logan Ratick tudósító a Hír TV-nek.

Az FBI jutalmat tűzött ki információért a Capitoliumban csőbombákat elhelyezőről

 Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jutalmat ígér annak, aki információval segíti kideríteni, ki helyezett el két csőbombát a Capitoliumban a szerdai ostrom során - tudatta az FBI felhívásban. 

A nyomravezetői díj legfeljebb 50 ezer dollár (15 millió forint). A felhíváshoz az FBI egy felvételt is mellékelt, amelyen egy álarcos, kesztyűt és csuklyás felsőruhát viselő ember visz egy tárgyat.  

A Capitolium rendőrségének közlése szerint a két csőbomba jelentős károkat okozhatott volna, és súlyosan fenyegette a közbiztonságot. A tűzszerészek hatástalanították mindkettőt még szerdán. A robbanószerkezetek egyiket a republikánusok, a másikat a demokraták nemzeti bizottságának központjánál hagyta a keresett személy.

Kapcsolódó:

A magyar Parlamentet is megtámadták már

Plusz-mínusz: Megrendezett volt az amerikai felkelés?

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin - írja a Magyar Nemzet. 2021. szeptember 16.

Abdeslam: Franciaország élje át ugyanazt a fájdalmat, amit mi

Az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalással indokolta a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást elkövető Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint az egyik szervezője volt a merényletsorozatnak. 2021. szeptember 16.

Hidvéghi: Folytatódnak a Lengyelország elleni durva támadások

Folytatódik a Lengyelország elleni ideológiai támadássorozat - jelentette ki Hidvéghi Balázs a lengyel jogállamisági eljárásról szóló európai parlamenti vita előtt Strasbourgban. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!