2024. 10. 21. Hétfő Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

A bírósági döntés értelmében visszavitték Olaszországba az Albániában elhelyezett első 12 migránst + videó

Visszavitte az olasz haditengerészet hajója azokat az illegális bevándorlókat, akiket a héten elsőként küldtek Albániába. A római bíróság ugyanis azt állapította meg, hogy Egyiptom és Banglades nem biztonságos országok. A jobboldali kormány azonban olyan rendelettel készül, amit a bíróság nem tud felülbírálni.

  • A bírósági döntés értelmében visszavitték Olaszországba az Albániában elhelyezett első 12 migránst + videó

Az olasz baloldal bepanaszolta saját országát az Európai bíróságon. Azt akarják elérni, hogy az unió mondja ki, hogy jogsértő a migránsok átszállítása Albániába.

A római kormány a frissen átadott táborokban döntené el, hogy jogosultak-e menedékre vagy sem. Ha kiderül, hogy nem, akkor visszavinnék őket hazájukba. Az új intézkedés célja, hogy a migránsok az elbírálási időszakban se léphessenek az unió területére.

A héten Bangladesből és Egyiptomból érkezett első csoportot azonban a római bíróság döntése miatt visszavitték Olaszországba. Tették mindezt úgy, hogy a belügyminisztérium listáján az említett államok a biztonságos országok között szerepelnek.

„A Meloni kormány, bohócot csinált magából. Közel 1 milliárd eurót költött arra, hogy olyan befogadóközpontokat hozzon létre a migránsok számára, amelyeket az állami és az európai törvények megsértésével lehetne csak használni. Ez egy abszurd kormányzási mód, amely elpazarolja a közpénzeket.” – mondta Angelo Bonelli baloldali képviselő.

A biztonságos országok kijelölésének joga azonban épp egy tavalyi uniós rendelet nyomán került a tagországok hatáskörébe és mindenki szuverén módon dönt róla. A bíróságok pedig nem bírálhatják felül a kormány döntését elméletben. Az Albániában létrehozott központok ráadásul jóval kevesebbe kerülnek mint amennyit a baloldali kormányoknak kellet fizetni a migrációs krízis kezelésére.

Giorgia Meloni hétfő estére miniszteri értekezletet hívott össze, mert mint mondta, lesz megoldás a bírói döntés ellen.

„A probléma nem Albániában van. A probléma az, hogy így senkit nem lehet kiutasítani és nem lehet határvédelmi politikát folytatni. Remélem a bírók azt is megmondják, hogy hogyan lehet majd kezelni a közrendet ennyi illegális bevándorlóval és ki fizeti az euró milliárdokat a befogadásukért.” – mondta Meloni, aki szerint a bírói döntést úgy lehet értelmezni, hogy nincsenek biztonságos országok.

Olaszországban nem először fordul elő, hogy a bíróság állami döntéseket és törvényeket kérdőjelez meg. Szicílián több esetben engedtek ki baloldali bírók olyan migránsokat, akik már a kitoloncolásukra vártak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Profi bokszolóként folytathatja pályafutását Helif

Profi bokszolóként folytathatja pályafutását Helif

A párizsi olimpián Hámori Lucát legyőző és súlycsoportjában aranyérmes, vitatott nemiségű Iman Helifnek sok ajánlata van, és az An-Nahar című arab nyelvű napilap értesülése szerint rövidesen a profi bokszban folytatja pályafutását.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!