2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A baloldali spanyol kormány szerint nem szabadna Unión kívüli országba szállítani a bevándorlókat + videó

Spanyolország ellenzi a migránsok Európai Unión kívülre helyezését. A Pedro Sánchez vezette szocialista kormány bejelentette: nem támogatja az olaszok által alkalmazott modellt. A bevándorlási krízisben leginkább érintett Kanári-szigetek azonban szembe menne Madrid elképzeléseivel. A Hír TV-t Tóth Brigitta tudósította, Murciából.

  • A baloldali spanyol kormány szerint nem szabadna Unión kívüli országba szállítani a bevándorlókat + videó

A spanyol kormány nem akarja követni az olaszok módszerét, vagyis hogy Európai Unión kívüli migránsközpontokba küldje el az illegális bevándorlókat. A kormányszóvivő azt mondta, hogy továbbra is a saját útjukat szeretnék járni és itt, Spanyolországon belül akarnak férőhelyet biztosítani minden afrikai menekültnek, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek. Ez azt jelenti, hogy a spanyol kormányt az sem érdekli, hogy még az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ajtót nyitott az olaszok kezdeményezése előtt, hogy megoldja az Európát sújtó migrációs krízist.

A problémában leginkább érintett Kanári-szigetek vezetése viszont nem sokkal később közölte, hogy nem foglalkoznak a központi kormány álláspontjával, mivel lényegében ők szenvednek leginkább az illegális migrációs nyomástól, úgyhogy ők megfontolják az olasz módszer átvételét és megvizsgálják, hogy hogyan tudnák ők is harmadik országokba kihelyezni a bevándorlókat, mivel ez hatalmas segítség lenne a túlterhelt befogadórendszerüknek. A kanári vezetés szerint a miniszterelnöknek is inkább oda kellene figyelnie az olaszokra és az unió jelenlegi álláspontjára ahelyett, hogy makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül kezelje ezt a problémát.

A másik szigetcsoport, a Baleár-szigetek elnöke is közölte, hogy ő is nyitott a bevándorlók harmadik országokban történő elhelyezésére, mivel itt már nem kizárólag szolidaritásról beszélünk, hanem kapacitáskezelésről is és be kell látni, hogy a két szigetcsoport befogadóképessége véges. Hozzátette viszont, hogy ebben a kérdésben nem neki, hanem Pedro Sánchezéknek kell, jobban mondva kellene vezető szerepet és felelősséget vállalnia.

Csak a Kanári-szigetekre idén már több mint 31 ezer illegális bevándorló jött, ami 85 százalékkal több a tavaly ugyanebben az időszakban rögzített adatnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint Zelenszkij győzelmi terve kirobbantaná a Harmadik világháborút?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!