2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

A Bahamákon többen meghaltak a Dorian hurrikán tombolásában

Hír TV

2019. szeptember 3., kedd 07:05

Hármas fokozatúra csökkent a Dorian hurrikán, de így is hatalmas pusztítást végzett a Bahamákon. Hivatalos források szerint öten vesztették életüket, többen pedig eltűntek. A vihar egyelőre nem mozdul a karibi szigetországból. Ennek ellenére azzal számolnak a szakértők, hogy a ciklon rövid időn belül elérheti az Egyesült Államok délkeleti részét.

Az óránkénti 300 kilométeres sebességű szél többméteres hullámokat korbácsolt a tengeren, hajókat borított fel, háztetőket szakított le, és egyes negyedeket a földdel tett egyenlővé.

Az anyagi károk mellett a vihar több halottat is követelt. Az ország kormányfője megerősítette, hogy a trópusi ciklon pusztítása nyomán többen életüket vesztették.

Az összedőlt épületek alatt túlélők után kutatnak a hatóságok. Az amerikai parti őrség négy helikoptere is a Bahamákon van, hogy segítsen a mentésben. De egy brit hajó is készenlétben áll.

Szakértők szerint a lassan mozgó hurrikán szokatlanul hosszan tartózkodik a karibi térségben, ennek ellenére úgy számolnak, hogy még a nap folyamán elérheti Florida államot, ahol óriási a készülődés.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a Dorian 1935 óta az Atlanti-óceán eddigi legpusztítóbb hurrikánja.

Florida, Georgia, Észak-illetve Dél-Karolina után Virginia államban is rendkívüli állapotot hirdettek. Több repülőteret lezártak, és megkezdték a tengerparti megyék kiürítését.

A közelgő Dorian miatt lemondta hivatalos útjait az elnök is. Donald Trump bejelentette, Washingtonban marad, és a szövetségi fővárosból követi a fejleményeket.

Hír TV