2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Három új gyanúsított a bostoni merénylettel kapcsolatban

Az amerikai hatóságok három új gyanúsítottat vettek őrizetbe a bostoni merénylettel kapcsolatban. Mindannyian 19 évesek, az életben maradt elkövető, Dzsohar Carnajev évfolyamtársai voltak az egyetemen. Bizonyítékok megsemmisítésével és hamis tanúzással vádolják őket, mert a merénylet után megpróbálták eltüntetni az elkövető laptopját és iratait. A támadás előkészítésében nem vettek részt.

A bostoni bíróságon hallgatták meg azt a három tinédzsert, akik a bostoni merénylet életben maradt elkövetőjének, Dzsohar Carnajevnek az évfolyamtársai voltak a massachusettsi egyetemen. Állítólag megijedtek, amikor megtudták, hogy az FBI a barátjukat gyanúsítja a bostoni merénylettel, ezért a kollégiumi szobájából kidobták a laptopját, illetve egy táskát, amiben tűzijátékok és gyújtószerkezetek voltak. „Az információk alapján úgy tudom, hogy a bombatámadás előkészítésében és kivitelezésében nem volt semmi szerepük, de a nyomozás folytatódik és új bizonyítékok kerülhetnek elő” – mondta Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója.


A három fiatal közül ketten kazah állampolgárok és egy hete előzetesben vannak, mert lejárt a vízumuk. A hatóságok a vallomásuk alapján találták meg a kidobott bizonyítékokat egy szeméttelepen. A hatóságok félrevezetése és bizonyítékok megsemmisítése a vád, 5-8 évet kaphatnak. „Az ügyfelem tagad minden vádat. Együttműködött az FBI-jal és ugyanúgy megdöbbentette a merénylet híre, mint mindenki mást. Nem tudta, hogy az általa ismert személynek köze van a támadáshoz, csak sokkal később ismerte ezt fel” – mondja az egyik gyanúsított védője.

Az április 15-i merényletnek három halottja és 260 sérültje volt. Az elkövető egy csecsen testvérpár volt. Ennek idősebb tagját a rendőrök lelőtték a letartóztatás közben. Öccse, Dzsohar Carnajev egy börtönkórházban lábadozik. Ha bűnösnek találják, halálbüntetésre számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!