2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Külföld

7 millió ember hagyta el az otthonát a szélsőséges időjárás miatt

A szélsőséges időjárási viszonyok miatt 7 millió ember kényszerült otthona elhagyására az év első felében, ez a szám pedig 22 millióra növekedhet az év végére - figyelmeztet a belső migrációt monitorozó nemzetközi szervezet. Összehasonlításképpen a fegyveres konfliktusok miatt kevesebb mint 4 millió embernek kellett elmenekülnie eddig.

  • 7 millió ember hagyta el az otthonát a szélsőséges időjárás miatt

Nemcsak a háborúk miatt kényszerülnek sokan az otthonuk elhagyására. Az országon belüli menekültfolyamatokat figyelő genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC szerint az idei év első felében 7 millió embernek kellett elvándorolnia a szélsőséges időjárás miatt. Ez a szám év végére elérheti a 22 millió főt is, így 2019 lehet az utóbbi időszak legsúlyosabb éve.

Márciusban csapott le az Idai ciklon Afrika dél-keleti részére. A vihar következtében felütötte a fejét a kolerajárvány ráadásul az egyébként is élelmezési gondokkal küszködő régióban a termőföldek nagy része is megsemmisült, így az éhezés miatt is sokan hagyták hátra az otthonukat.

Májusban a Fani ciklon végzett hatalmas pusztítást Indiában és Bangladesben. Akkor 1,4 millió embert kellett evakuálni a vihar útjából. Iránban pedig a lakosság 90%-át érintette valamilyen módon az országot sújtó árvíz.

Szeptember elején érte el az ötös erősségű Dorian hurrikán a Bahamákat, amely az ország északi részét szinte teljesen letarolta. A sziget alakosságának nagy részét azóta is evakuálják, mivel nincs áramszolgáltatás, megsemmisültek a repterek és kikötők, így az élelmiszersegélyek is nehezen jutnak célba. Nincsenek, bankok, iskolák, munkahelyek. Mindent újjá kell építeni.

Elvesztettem mindenemet, a pénzemet, a házamat, a papírjaimat. Semmim sem maradt

- mondta elkeseredetten egy helyi lakos.

A Csendes-óceán térségében pedig a tájfunok egyre gyakoribbak. Japánra kétszer is lecsaptak egy hónapon belül. A nagy mennyiségű csapadék következtében gyakoriak a földcsuszamlások, amelyek hatalmas károkat okoznak.

Európában a nyári erdőtüzek miatt kellett sok embernek elhagyni az otthonát. Gran Canaria szigetén 9000 embert evakuáltak a tűz útjából. De erdőtűz tombolt Oroszországban és Brazíliában is, ahol rekord mennyiségű erdőtűz pusztított egyszerre.

A belső menekültfolyamatokat figyelő szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás csökkentéséhez nemzetközi összefogás szükséges, és segíteni kell az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!