2021. június 14.,
hétfő, Vazul napja

40 év után ítélték el népirtásért a kommunista vezetőket

Hír TV

2018. november 16., péntek 17:12

Népirtásért ítélték el a kambodzsai vörös khmer rezsim két korábbi vezetőjét. A kommunista kormány a hetvenes években brutálisan lemészárolta az ország vietnami és muzulmán vallású kisebbségét. Ez az első hivatalos döntés arról, hogy a kambodzsai vezetés tette kimeríti a nemzetközi jogban meghatározott népirtás kategóriáját.

1975 és 1979 között csaknem kétmillió ember, a népesség negyede esett áldozatul a vörös Khmernek nevezett mozgalomnak Kambodzsában. Most két vezéralakot is bűnösnek találtak népirtás vádjában. Nuon Chea a diktátor, Pol Pot helyetteseként, Khieu Samphant pedig államfőként vett részt muszlimok és vietnamiak brutális lemészárlásában a hetvenes években.

„Az ítélet mai meghozatala történelmi eredmény a Kambodzsai Bíróság Rendkívüli Kamarájának munkájában. Ez a bíróság ismét megmutatta, hogy képes a legbonyolultabb ügyekben is döntésre jutni, mindezt a nemzetközi alapelveknek megfelelően” – mondta Miguel De Serpa Soares, az ENSZ jogi ügyekért felelős főtitkár-helyettese.

Az ENSZ támogatásával felállított phnompeni nemzetközi törvényszéken pénteken hozták meg a döntést, életfogytiglanra ítélték a két vezetőt. A tárgyaláson a népirtás számos túlélője is részt vett.

„Megérdemlik ezt a büntetést, hiszen súlyos bűntetteket követtek el. Nekem a teljes családomat megölték, én éltem túl egyedül a rezsimet” – mondta egy túlélő.

Az elítélt vezetők nem tagadta részvételét a vörös Khmer kommunista rezsimben, de a népirtás vádját visszautasították. A két férfit emberiesség elleni bűncselekményekért már 2014-ben életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték. A mostani azonban az első hivatalos döntés arról, hogy a kambodzsai vezetés tette kimeríti a nemzetközi jog szerinti népirtás kategóriáját.