2020. június 6.,
szombat, Norbert, Cintia napja

37 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában

Hír TV

2019. április 23., kedd 18:41

Harminchét embert végeztek ki kedden Szaúd-Arábiában terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt - közölte az ország belügyminisztere.

Mind a 37 személy, akin végrehajtották a halálbüntetést, szaúdi állampolgár volt. Olyan vádak miatt végeztek ki őket, mint például szélsőséges, terrorista eszmék követése, terrorista sejtek alakítása, illetve a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett támadások. A hivatalos szaúdi hírügynökség által közzétett belügyi közlemény szerint a vádak közt szerepelt továbbá a felekezeti ellentétek provokálása, valamint ellenséges személyekkel való együttműködés, amely sértette az ország érdekeit.

"A belügyminisztérium azért jelentette ezt be, hogy megerősítse, ez az ország nem tétovázik, hogy elrettentsen bárkit, aki az ország biztonságát vagy stabilitását próbálja veszélyeztetni" - hangsúlyozza a közlemény.

A kivégzéseket az ország hat részében hajtották végre: a fővárosban, Rijádban, az iszlám számára szent városokban, Mekkában és Medinában, a közép-szaúdi al-Kaszím és a délnyugat-szaúdi Aszír régióban, illetve a Keleti, síita muszlim többségű tartományban.

A dokumentum név szerint is megemlíti a kivégzett személyeket, akik közül többen nagyobb szaúdi családokból vagy törzsekből származtak.

A halálraítélteket egy kivételével lefejezték. Szaúd-Arábiában gyakran nyilvános lefejezéssel hajtják végre a halálbüntetést. A szaúdi belügyminisztérium pontosítása szerint az egyik halálraítéltet keresztre feszítették. E büntetési tételt a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőivel szemben szokták alkalmazni az arab-félszigeti országban.

A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet közölte: a szaúdi belügyminisztérium jelentéseire alapozva 139 embert végeztek ki 2018-ban Szaúd-Arábiában. A halálraítéltek többségét gyilkosság vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt végezték ki.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint az iszlám szigorú felfogását követő királyság a halálbüntetést alkalmazó országok éllovasai között található. Az AI halálbüntetésre vonatkozó 2018-as jelentése szerint a legtöbb, feljegyzett kivégzést - ebben a sorrendben - Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Irakban hajtották végre.

MTI