2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Külföld

37 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában

Harminchét embert végeztek ki kedden Szaúd-Arábiában terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt - közölte az ország belügyminisztere.

  • 37 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában

Mind a 37 személy, akin végrehajtották a halálbüntetést, szaúdi állampolgár volt. Olyan vádak miatt végeztek ki őket, mint például szélsőséges, terrorista eszmék követése, terrorista sejtek alakítása, illetve a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett támadások. A hivatalos szaúdi hírügynökség által közzétett belügyi közlemény szerint a vádak közt szerepelt továbbá a felekezeti ellentétek provokálása, valamint ellenséges személyekkel való együttműködés, amely sértette az ország érdekeit.

"A belügyminisztérium azért jelentette ezt be, hogy megerősítse, ez az ország nem tétovázik, hogy elrettentsen bárkit, aki az ország biztonságát vagy stabilitását próbálja veszélyeztetni" - hangsúlyozza a közlemény.

A kivégzéseket az ország hat részében hajtották végre: a fővárosban, Rijádban, az iszlám számára szent városokban, Mekkában és Medinában, a közép-szaúdi al-Kaszím és a délnyugat-szaúdi Aszír régióban, illetve a Keleti, síita muszlim többségű tartományban.

A dokumentum név szerint is megemlíti a kivégzett személyeket, akik közül többen nagyobb szaúdi családokból vagy törzsekből származtak.

A halálraítélteket egy kivételével lefejezték. Szaúd-Arábiában gyakran nyilvános lefejezéssel hajtják végre a halálbüntetést. A szaúdi belügyminisztérium pontosítása szerint az egyik halálraítéltet keresztre feszítették. E büntetési tételt a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőivel szemben szokták alkalmazni az arab-félszigeti országban.

A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet közölte: a szaúdi belügyminisztérium jelentéseire alapozva 139 embert végeztek ki 2018-ban Szaúd-Arábiában. A halálraítéltek többségét gyilkosság vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt végezték ki.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint az iszlám szigorú felfogását követő királyság a halálbüntetést alkalmazó országok éllovasai között található. Az AI halálbüntetésre vonatkozó 2018-as jelentése szerint a legtöbb, feljegyzett kivégzést - ebben a sorrendben - Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Irakban hajtották végre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!