2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

2400 Ryanair-járatából több mint 400 nem száll fel

Hír TV

2018. augusztus 10., péntek 12:23, frissítve: péntek 16:22

Öteurópai országban bénul meg a Ryanair szolgáltatása a nyári turistaszezon kellős közepén. A fapados légitársaság pilótái sztrájkba léptek, ezért minden hatodik járatot töröltek mára. A pilóták fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelnek. A sztrájk magyarországi járatokat is érintett.

Sok utas csalódottan érkezhetett ki péntek reggel a fapados légitársaságok brüsszeli repterére, Charleroi-ra. Ez a transzparens várta őket a becsekkoláskor, és hamarosan a Ryanair több utasa a kijelzőtáblán láthatta, hogy járata ma nem fog elindulni. A reptéren 20 pilóta és fedélzeti munkatárs sztrájkba lépett munkaadója ellen. Német, ír, svéd és holland kollégáik felszólításának engedve szüntették be ma 24 órára a munkát, hogy a nyári turistaszezon közepén érezhető fájdalmat okozzanak a légitársaságnak.

„A Ryanair az egyetlen multinacionális cég Belgiumban, amely nem tiszteli a belga törvényeket. És ez nincs rendjén. A tisztességes verseny tekintetében sem. Ezért mi arra kértük a belga és az uniós hatóságokat is, hogy lépjenek fel ellene” – jelentette ki az egyik sztrájkoló.

A munkavállalók arra panaszkodnak, hogy a cég nem akarja emelni az alapfizetéseket, fizetni a készenléti díjat, és nem engedi, hogy üzemi tanács alakuljon. A pilóták sztrájkja budapesti járatokat is érintett. Ferihegyről nem indult gép Berlinbe, Nürnbergbe, illetve Brüsszelbe se.

„A Ryanir személyzet ma sztrájkja miatt három járatot kellett törölni, a kora reggeli Berlini járatot illetve egy Nürnbergi járatot , ami Németországot illeti, ez mindkét járat reggeli , illetve a délelőtti órákban ment volna és van egy késő esti járatunk, amely Belgiumból érkezett volna , tehát Brüsszeltől délre, ezeket a járatokat a Ryanair kénytelen volt törölni, tehát ezek Budapestre szálltak volna, illetve vissza. Tehát itt járat párok törléséről van szó” – mondta a Hír TV-nek a Budapest Airport kommunikációs vezetője, Hardy Mihály.

A sztrájk miatt a Ryanair 2400 pénteki járatból több mint 400-at töröltek. Ennek ellenére a Ryanair vezetése többször jelezte, hogy a sztrájkok ellenére sem kíván változtatni üzletpolitikáján.