2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

230 embert vettek őrizetbe a zavargásokba torkollott tüntetésen

Több mint 230 embert vettek őrizetbe a rendőrök a szombati sárgamellényes tüntetésen Párizsban. A demonstrációk erőszakos résztvevői autókat, kirakatokat rongáltak, újságos bódékat valamint egy bankot is felgyújtottak. Ez volt a 18. ilyen tüntetés Franciaországban.

  • 230 embert vettek őrizetbe a zavargásokba torkollott tüntetésen

Zavargásba torkollott a sárgamellényesek szombati megmozdulása. „Nem vagyok turista, de ha az lennék, Párizsba érkezve csodálkoznék, hogy ilyen állapotban találom a Champs-Elysée-t. Az emberek gyakran mondják, hogy ez a fények városa, a divat fővárosa meg hasonlók, de csak a pusztítást, a szemetet, a tüntetést, a kiégett újságos bódékat látni. Szörnyű kép” – mondta egy párizsi nyugdíjas vasárnap.

A tüntetők erőszakos csoportja a kirakatok, újságos bódék és autók mellett a rendőrök járműveit sem kímélte, de a vandálok ezúttal egy bankot is felgyújtottak a francia fővárosban.

A zavargók az egyenruhásokkal is összecsaptak. Ilyen mértékű erőszakra a sárga mellényes tüntetések első heteiben volt csak példa, egészen mostanig békésebbek és visszafogottabbak voltak a demonstrációk.

A francia belügyminiszter elmondása szerint arra utasította a rendőröket, hogy lépjenek fel keményen a huligánokkal szemben.

„Az a felelősségünk, hogy fenntartsuk a közrendet és megelőzzük a bajt, kivédjük a támadásokat. Arányos, de kemény válaszra van szükség” – mondta Christophe Castaner.

A mintegy tízezer résztvevőből több mint kétszázat őrizetbe vettek az egyenruhások.

A sárgamellényesek immár 18. alkalommal vonultak az utcára, hogy politikai és társadalmi változásokat követeljenek a francia vezetéstől.

„Ultimátumot adunk, mert a vitának már vége, és azt akarjuk üzenni Macronnak, hogy lehet, hogy ő végzett, de mi még itt vagyunk az utcán. És ha nem teljesíti a követeléseinket, visszavesszük a körforgalmakat és mindenhol lezárjuk az utakat” – mondta egy tüntető.

Emmanuel Macron elnök a demonstrálók követeléseire reagálva korábban számos engedményt tett a sárgamellényes tüntetőknek, egyebek mellett 10 milliárd eurót fordított a legszegényebb dolgozók és a nyugdíjasok anyagi helyzetének javítására; illetve az elmúlt hónapban nemzeti konzultációt tartott, beutazta Franciaországot, hogy a települések polgármestereivel és lakosaival egyeztessen a helyi problémákról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!