2024. 10. 12. Szombat Miksa napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

100 napja került kormányra a Munkáspárt Angliában + videó

Az Egyesült Királyságban éppen 100 nappal ezelőtt került hatalomra Keir Starmer munkáspárti kormánya. A baloldali párt július 4-én elsöprő győzelmet aratott, és 14 év konzervatív kormányzás után óriási parlamenti többséggel vette át az ország irányítását. Az új kormányzat első 100 napjáról londoni tudósítónk, Heckenast László számolt be.

  • 100 napja került kormányra a Munkáspárt Angliában + videó

Ha változást szeretnének, szavazzanak a Munkáspártra – ez volt Keir Starmer választási kampányának egyik kulcsmondata, amit 100 nappal ezelőtt meg is fogadtak a konzervatívokkal elégedetlen szavazók. De a legfrissebb felmérések szerint nem olyan változásokra gondoltak, amiket eddig tapasztaltak. A kormány első 100 napjáról készített YouGov közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek 59 százaléka elégedetlen az eddigi eredményekkel, és mindössze 18 százalék gondolja úgy, hogy a vezetés jól teljesít.

Kier Starmer személyes népszerűsége is csökkent: 63% negatívan ítéli meg eddigi tevékenységét. De ami talán még aggasztóbb lehet a kormány számára, hogy a munkáspárti szavazók 47%-a is csalódott, és csupán 30% gondolja úgy, hogy az új kormány beváltotta a hozzá fűzött pozitív reményeiket.

És mindezt úgy, hogy az igazi fekete levesnek tartott adóemelések még nem kerültek nyilvánosságra: a hónap végén benyújtandó költségvetés tartalmazza majd ezeket. A kormány szerint azért van szükség a megszorításokra, mert a konzervatívok mintegy 20 milliárd fontos költségvetési hiányt és romokban álló gazdaságot hagytak maguk után. A miniszterelnök a választási kampányban azt ígérte, hogy a tehetősebbeknek kell majd nagyobb részt vállalniuk a közterhekből.

A pénzügyminiszter egyik első intézkedése mégis az volt, hogy korlátozta a nyugdíjasok eddig alanyi jogon járó téli fűtéstámogatását, amivel mintegy 10 millió idős embertől vett el több száz fontos anyagi segítséget.

A választási kampányban szintén fontos téma volt az illegális bevándorlás, amelyet a konzervatívok a Ruandába való kitoloncolással terveztek visszaszorítani. Az új kormány ígéretéhez híven azonnal felfüggesztette ezt a programot, és az embercsempész bandák felszámolásával igyekszik véget vetni a csónakos menekültek érkezésének. A múlt év hasonló időszakához képest 9%-kal csökkent az érkezők száma, de sokan megkérdőjelezik, hogy a kitoloncolással való fenyegetés nélkül valóban véget lehet vetni a veszélyes átkeléseknek.

Ez az első száz nap persze eltörpül az új parlament 5 éves mandátuma mellett, de a politikusok és szavazóik számára is megmutatta, hogy könnyebb az ellenzéki oldalról változtatást követelni, mint azt kormányzati pozícióban meg is valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

The Wall Street Journal: Az amerikaiak szerint békét hozhat a világnak Trump

The Wall Street Journal: Az amerikaiak szerint békét hozhat a világnak Trump

A The Wall Street Journal című amerikai lap pénteken publikált közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek úgy vélték, hogy Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt jobban kezelné az ukrajnai háborút vagy a közel-keleti válságot, mint Kamala Harris demokrata elnökjelölt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!